ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Αυτοί είναι οι 4 δικτάτορες που τον στηρίζουν

Τέσσερις δικτάτορες βρίσκονται στο πλευρό του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στηρίζοντας απόλυτα τη στρατιωτική εισβολή του στην Ουκρανία με την απόφαση του αυτή να τον έχει οδηγήσει στην πλήρη απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, και ο πρόεδρος της Ερυθραίας, Ισάιας Αφεγουέρκι αποτελούν αυτή τη στιγμή τους πιο στενούς συμμάχους του Κρεμλίνου.

Πρόκειται για τους μοναδικούς αρχηγούς των 193 κρατών – μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που εναντιώθηκαν στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η άμεση και άνευ όρων απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία, καταδικάζοντας παράλληλα την απόφαση της Μόσχας να αυξήσει τον συναγερμό των πυρηνικών της δυνάμεων.

Η πρώτη συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ηταν το πρωινό της Μεγάλης Τετάρτης τον Απρίλιο του 2019 όταν το θωρακισμένο τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν έμπαινε στο σταθμό του Βλαδιβοστόκ με την προσωπική ασφάλειά του να γυαλίζει εν κινήσει τα πόμολα από τις πόρτες του. Η πρώτη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο στη ρωσική Απω Ανατολή πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα σε μία προσπάθεια αναβίωσης των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών σε νέες πιο στέρεες βάσεις. Η προειδοποίηση του ισχυρού άντρα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας ότι «προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα» αναφορικά με τη στάση του απέναντι στις ΗΠΑ έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης με την πρόσκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφτεί την Πιονγκγιάνγκ εν ευθέτω χρόνο να γίνεται αμέσως δεκτή.

Η σύμπλευση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε 5 μέρες μετά την έναρξη των επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία με τη Βόρεια Κορέα να κατηγορεί ευθέως ως υπεύθυνους για τη ρωσική εισβολή τις ΗΠΑ και τη Δύση. «Η βασική αιτία της ουκρανικής κρίσης οφείλεται αποκλειστικά στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιβάλλονται με αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο. Στο στόχαστρο της Πιονγκγιάνγκ βρέθηκε για ακόμα μία φορά η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας δεν έδωσαν εκείνες τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η Ρωσία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Ο πιο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος έχει βρει στο πρόσωπο του επονομαζόμενου ως «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης», το στενότερο σύμμαχό του όχι μόνο στο επίπεδο της σθεναρής διπλωματικής στήριξης αλλά ακόμα και στο πεδίο των μαχών. Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας με στόχο την περικύκλωση και κατάληψη του Κιέβου καθιστούν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο συμμέτοχο στην επιθετική κίνηση της Ρωσίας. Εχοντας μία σταθερή σχέση αντιπαράθεσης με τη Δύση ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ηγείται τα τελευταία 28 χρόνια ενός αυταρχικού καθεστώτος, που δεν διστάζει να αναλάβει την οποιαδήποτε δράση ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Οι κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές και ασφυκτικό κρατικό κλοιό στην αντίθετη άποψη και στην κριτική που συνοδεύουν τη διακυβέρνησή του όλα αυτά τα χρόνια, κορυφώθηκαν όταν ο ίδιος πέρυσι έδωσε εντολή σε μαχητικό αεροσκάφος να υποχρεώσει σε προσγείωση στο Μινσκ πτήσης, που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, με σκοπό να συλλάβει αντίπαλο του καθεστώτος του.

Μπασάρ αλ Ασαντ: Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες πήραν μέτρα κατά του καθεστώτος

Τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, εκτός των άλλων, συνδέει ένας ακόμα κοινός δεσμός. Είναι οι μόνοι ηγέτες μαζί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, στους οποίους έχει επιβάλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2011 η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες προχώρησαν στη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος Ασαντ λόγω της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων εκείνης της περιόδου, που στοίχισε τη ζωή σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Οι αμερικανικές κυρώσεις περιελάμβαναν τη δέσμευση των καταθέσεων της προεδρικής οικογένειας αλλά και κρατικών αξιωματούχων ενώ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορούσαν σε εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του, που κυβέρνησε επί 3 δεκαετίες, το 2000 έχοντας εκλεγεί με το 99,7% των ψήφων ενώ ανανέωσε τη θητεία του 7 χρόνια αργότερα με ποσοστό 97,6%, το οποίο μειώθηκε σε 88,7% στην επανεκλογή του το 2014.

Ισάιας Αφεγουέρκι: Η κυβέρνησή του έχει φυλακίσει τουλάχιστον 10.000 πολιτικούς κρατούμενους

Ο τέταρτος υποστηρικτής των σχεδιασμών του Ρώσου προέδρου είναι ο πρόεδρος της Ερυθραίας στο Κέρας της Αφρικής. Ο Ισάιας Αφεγουέρκι υπήρξε επικεφαλής στο μεγαλύτερο μέρος του 30ετούς πολέμου της χώρας του με την Αιθιοπία, οδηγώντας τη στην ανεξαρτησία της το 1993. Από τότε δεν διεξήχθηκαν ποτέ εκλογές με τον ίδιο να αποτελεί την αδιαμφισβήτητη ηγετική μορφή χωρίς όμως να έχει λάβει δημοκρατική νομιμοποίηση. Το 2015 τα Ηνωμένα Εθνη κατηγόρησαν τον Ισάια Αφεγουέρκι ότι ηγείται μιας ολοκληρωτικής κυβέρνησης υπεύθυνης για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία, που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι η κυβέρνηση του έχει φυλακίσει τουλάχιστον 10.000 πολιτικούς κρατούμενους ενώ θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι ευρέως διαδεδομένα στη χώρα.

(Reader.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact