Τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία απειλεί ευθέως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες στην ουκρανική επικράτεια, εν μέσω της ρωσικής εισβολής.
Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τα σχέδια της ΕΕ για παροχή όπλων στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των εθνικών της συμφερόντων παρά τις κυρώσεις.
«Τώρα, όμως, οι μάσκες έχουν πέσει. Η απόφαση της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει τις παραδόσεις φονικών όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι αυτοαποκαλυπτική. Σηματοδοτεί το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως “ειρηνιστικού” εγχειρήματος για τη συμφιλίωση των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τάχθηκαν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο εξαπέλυσε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον μέρους του ίδιου του πληθυσμού του», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, για να προειδοποιήσει για συνέπειες τέτοιων ενεργειών.
«Πολίτες και δομές της ΕΕ που εμπλέκονται στην προμήθεια φονικών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Δεν μπορούν να μην κατανοήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας των συνεπειών», ανέφερε η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, «οι λειτουργοί των Βρυξελλών, που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως ”στρατηγικός εταίρος” της χώρας μας, δεν κρύβονται πια: σκοπεύουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία, να χτυπήσουν τα αδύναμα σημεία της, να καταστρέψουν σοβαρά την οικονομία της και να καταστείλουν την οικονομική της ανάπτυξη».
«Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των ζωτικών εθνικών της συμφερόντων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους. Είναι καιρός οι δυτικές χώρες να καταλάβουν ότι η αδιαίρετη κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία ανήκει εδώ και πολύ καιρό», καταλήγει η ανακοίνωση.
Έμπειροι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα κάνει πίσω στην απειλή του. Μένει να αποσαφηνιστεί το πλέγμα μέτρων που θα ληφθούν για όσες χώρες στέλνουν εξοπλισμό στην Ουκρανία με πολλούς να προεξοφλούν ότι ο τομέας τους που θα χτυπηθεί περισσότερο θα είναι ο τουρισμός. Αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν τις βάλει στη λίστα των χωρών που δεν θα επισκεφθούν οι Ρώσοι τουρίστες τότε είναι βέβαιο ότι η οικονομική ζημιά που θα υποστούν θα είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.