ΕΛΛΑΔΑ

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης με βάση του οποίου απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. 

Η καταδίκη ήταν αποτέλεσμα των προσφυγών δυο Ιρανών υπηκόων. Ο πρώτος συνελήφθη κατά την άφιξη του στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2010 και κρατήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς του Σουφλίου, των Φερρών και της Αλεξανδρούπολης για έξι μήνες και κατόπιν απελευθερώθηκε, χωρίς η αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει να γίνει δεκτή από τις Αρχές. 

 Στην προσφυγή του, ο Α.Κ υποστήριξε ότι εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή κατά του Διοικητικού Εφετείου για την απόρριψη της αίτησης χορήγησης ασύλου, από τις 25 Απριλίου 2011, καθώς και ότι κρατήθηκε επί ένα εξάμηνο χωρίς δίκη, απελευθερώθηκε δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία με προσωρινή άδεια παραμονής και υποχρεώθηκε να ζήσει άστεγος, σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 6.500 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η δεύτερη προσφυγή ήταν του νεαρού Χουσείν Μοχάμαντ ,ο οποίος όταν συνελήφθη για παράνομη είσοδο, στις 15 Νοεμβρίου 2010 στο Σουφλί, ήταν μόλις επτά ετών.Ύστερα από τη διακρίβωση της πραγματικής ημερομηνίας γέννησης του, καθ’ όσον από αξιωματικό της Frontex υποστηρίχθηκε εσφαλμένα ότι είχε γεννηθεί το 1990, μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Σουφλί και του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει στη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χ. Μοχάμαντ, τον περίμενε ένας αδελφός του.

Εξετάζοντας την προσφυγή του, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, για παραβίαση του δικαιώματος σε μια πραγματική προσφυγή, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντας την να καταβάλει στον Χουσεΐν Μοχάμαντ 8.500 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact