ΕΛΛΑΔΑ

Θα «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να… σωθεί το Πάσχα – Έρχεται πλήρης άρση μέτρων για εμβολιασμένους

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας του κορωνoϊού, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, ωστόσο, η συζήτηση για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων έχει προχωρήσει.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και όλα δείχνουν πως θα εισηγηθεί να «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να… σωθεί το Πάσχα.

Παράλληλα, αναμένεται να εξετάσει σοβαρά το θέμα της άρσης των μέτρων στα γήπεδα, όχι όμως και περαιτέρω χαλάρωση στον τομέα της διασκέδασης.

Όπως είναι γνωστό, οι επιχειρηματίες του χώρου ζητούν να αρθεί το μέτρο των καθήμενων πελατών και να επιτραπεί η διασκέδαση και στα… όρθια, κάτι που η Επιτροπή κρίνει πως είναι νωρίς για να αποφασιστεί, καθώς οι όρθιοι θαμώνες θα προκαλέσουν περαιτέρω διασπορά του ιού.

Πλεύρης: οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία

Με το θέμα διεξαγωγής των καρναβαλιών και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, αναμένεται να ασχοληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στο τέλος Φεβρουαρίου, με τον υπουργό να σημειώνει πως οι μεγάλες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε στην πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων

Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει σχέδιο για πλήρη κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα, που θεωρείται η ημερομηνία – ορόσημο γι’ αυτό τον στόχο.

Ήδη, σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην διεθνή κοινότητα, ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό, εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία, αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, το σχέδιο συνεπάγεται και αλλαγές όσον αφορά τη διενέργεια τεστ και την ανακοίνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς σταδιακά θα υπάρξει μείωση του αριθμού των τεστ που θα γίνονται καθημερινά.

Οι «σκληροί» δείκτες ανησυχούν τους επιστήμονες

Μπορεί, λοιπόν, να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση των μέτρων ειδικά για τους εμβολιασμένους, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για την «επιμονή» των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών.

Στο ερώτημα γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι, παραμένουν στα ύψη απάντησε ο Αργύρης Τζουβελέκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο καθηγητής απέδωσε το γεγονός ότι οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων: στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη και με την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και σε μια μειοψηφία του 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid που δεν πεθαίνουν από κορωνοϊό, αλλά πεθαίνουν με κορωνοϊό, όπως τόνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής έκανε δύο επισημάνσεις: «Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός», τόνισε. «Ακόμη και τότε», όμως, όπως διευκρίνισε, «δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα».

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

«Οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί», εκτίμησε ο καθηγητής, «είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών και όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε για τρεις δόσεις εμβολίου (οι δύο δόσεις μόνο σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνούν το 50%).

Οι «παράπλευρες απώλειες»

Ο καθηγητής τόνισε πάντως και έναν λιγότερο προφανή λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων:

«Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19. Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Είτε είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από κοροωνοϊό, πεθαίνουν με κορωνοϊό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε πως «είναι μια μειοψηφία 20-25% των θανάτων σε κλινικές Covid, που όμως συνεισφέρουν στο να μην πέφτει ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης».

Γουργουλιάνης: «Είναι λάθος να κοιτάμε πλέον τις μολύνσεις»

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε πλέον τον αριθμό των μολύνσεων, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει και γιατί δεν πέφτουν οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση και στην Ελλάδα να μην καταμετρώνται όλα τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά να καταγράφονται μόνο τα πιο σοβαρά περιστατικά.

«Αν κάναμε μία μικρή αναδρομή σε αυτά τα δύο χρόνια, θα έλεγα ότι μάθαμε μια μεγάλη βεβαιότητα που είναι η αξία των εμβολίων και μια μεγάλη αβεβαιότητα που αφορά στο πόσο κρατάει η ανοσία από νόσο ή από τα εμβόλια», δήλωσε αρχικά ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

O ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τον δείκτη των μολύνσεων.

«Oι διασωληνώσεις μειώνονται, οι νοσηλείες μειώνονται. Έχουμε πολλά άδεια κρεβάτια σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σε κοινούς θαλάμους και σε ΜΕΘ. Έχουμε το πρόβλημα με τους θανάτους που είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι μόνο του ιού είναι και του συστήματος υγείας. Είναι ένα σύνθετο θέμα».

Για το ζήτημα των θανάτων

Αναλύοντας την υψηλή θνητότητα, ο κ. Γουργουλιάνης τη συνέδεσε με την οικονομική κρίση από την οποία βγήκαμε πριν από την πανδημική κρίση.

«Το 2015, με επίσημες καταγραφές έφυγαν από την Ελλάδα 15.000 γιατροί. Αυτοί δεν ξαναγύρισαν. Ανοίξαμε κρεβάτια σε ΜΕΘ χωρίς να έχουμε προσωπικό. Έχουμε ένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ από την πρωτοβάθμια φροντίδα ακόμη, όπου συχνά οι άνθρωποι ψάχνουν και δεν βρίσκουν γιατρό».

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι «σε αυτή την φάση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό, αν και στο υπουργείο Υγείας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το ΕΣΥ του μέλλοντος. Ένας άλλος λόγος είναι ο τρόπος που μετράμε τους θανάτους. Έχουμε πολλές συννοσηρότητες και οι θάνατοι καταγράφονται ως Covid. Aν κάναμε μία διόρθωση στο πώς καταγράφουμε τους θανάτους στη χώρα μας, θα είχαμε μία μείωση περίπου της τάξης του 20%».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι αν ήταν στην Επιτροπή των Ειδικών, θα εισηγούταν τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων περιορισμού για τους εμβολιασμένους.

«Παράθυρο» Πλεύρη για παράταση της αναστολής στους υγειονομικούς

Για το θέμα των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ, στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής Γουργουλιάνης, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου παράλληλα άφησε και ένα «παράθυρο» για παράταση της αναστολής των υγειονομικών.

Όπως είπε, «μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή όχι. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι 1.000 άτομα από το ΕΣΥ έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του τριμήνου εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την απόλυση ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Προσέθεσε επίσης ότι «οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους: Με τρίμηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στα νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό».

Προσλήψεις υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις προσλήψεις, τόνισε πως «στο ΕΣΥ, έχουν προσληφθεί αυτά τα δύο χρόνια, 12.000 επικουρικό προσωπικό, διετίες δηλαδή που παρατείνονται, 2.000 μόνιμο προσωπικό και τις επόμενες μέρες θα βγει προκήρυξη για 4.000 μόνιμοι νοσηλευτές, 1.910 θέσεις προσωπικό και 700 θέσεις γιατρών. Καλύπτονται οι ανάγκες, ωστόσο έγινε περαιτέρω ενίσχυση με το επικουρικό προσωπικό».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact