H κρίση που εξελίσσεται με αφορμή την Ουκρανία και ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ βρίσκεται στο επίκεντρο. Υπάρχει η πιθανότητα της μετεξέλιξης σε θερμή πολεμική σύγκρουση;
Μετά από την αποτυχία της διπλωματίας τις προηγούμενες εβδομάδες για το ζήτημα της Ουκρανίας ανάμεσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσία, τις συνομιλίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, που δεν οδήγησαν κάπου, αλλά και τις εκατέρωθεν καθημερινές δηλώσεις, φαίνεται ότι βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί σχετικά με την ισορροπία των σχέσεων Δύσης και Ρωσίας.
Αυτό εξηγεί στο Sputnik, ο Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος που μάλιστα από το 2014 υποστήριζε ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος «παίζεται» στην Ουκρανία. Και αυτό, γιατί δεν είναι απίθανο σύμφωνα με τον αναλυτή, στην Ουκρανία να πραγματοποιηθεί η «τελική αναμέτρηση Δύσης και Ρωσίας».
«Φαίνεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπλοφάρει ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ρώσοι, ενώ και οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες να φτάσουν έως το τέλος» τονίζει χαρακτηριστικά.
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν τις πιο καθαρές θέσεις, ενώ η Δύση ξεχνά ότι είχε δεσμευτεί στη δεκαετία του ’90 για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον αναλυτή που πιστεύει ότι το «κλειδί» των εξελίξεων το έχει στα χέρια του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση λόγω εγγύτητας στην περιοχή.
Όπως υπενθυμίζει, στις συζητήσεις της Γενεύης, η Ρωσία βρέθηκε με βασικά αιτήματα να σταματήσει η επέκταση-διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και τα βόρεια και να διακοπεί κάθε μορφή στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ με όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
«Το διακύβευμα για τη Ρωσία είναι υψίστης σημασίας, καθώς η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική απειλή για τη ρωσική ασφάλεια της, αφού ο χρόνος που θα χρειαζόταν να φτάσει ένας σύγχρονος πύραυλος από την Ουκρανία στη Μόσχα θα ήταν ελάχιστα λεπτά» σύμφωνα με τον αναλυτή.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μεγάλο μέρος της Ουκρανίας που εκτείνεται κυρίως ανατολικά και νότια του Δνείπερου ποταμού, ανήκει στο ρωσικό έθνος για ιστορικούς λόγους και δημογραφικούς, προσθέτει ο κ. Μήτσιος.
Τι θα φέρει μια στρατιωτική αναμέτρηση;
Αν η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από την Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Δύση και να αντιδράσει επιθετικά αμυνόμενη, αναφέρει ο αναλυτής.
«Μια τέτοια σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος, σε επίπεδο κυρώσεων αρχικά και μη άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής, θα έχει συνέπειες για την ίδια την ενότητα της αμερικανονατοϊκής συμμαχίας, αλλά και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» υποστηρίζει.
«Η Γερμανία θα πρέπει να ξεχάσει τον αγωγό Nord Stream 2, αν στείλει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να στείλει στρατιωτική δύναμη, αποτελώντας μια παραφωνία στο ΝΑΤΟ. Οι τιμές της ενέργειας θα εκτοξευτούν, αλλά και μια ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο καθώς και της χώρας μας, θα προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» δηλώνει ο κ. Μήτσιος.
Πρώτο και σημαντικότερο θύμα μιας στρατιωτικής αναμέτρησης, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα είναι η ίδια Ουκρανία που θα κινδυνέψει με «διαμελισμό, εσωτερική πολιτική κατάρρευση και αιματοχυσία».
«Μια χώρα όπου κάτι παρακάτω από τον μισό πληθυσμού κινείται στα όρια της φτώχειας, έχει ήδη πολύ σημαντικά προβλήματα. Μια χώρα πλήρως επηρεασμένη από τους ολιγάρχες, με υψηλό δείκτη διαφθοράς και με τον πρώην Πρόεδρό της, Πέτρο Ποροσένκο, να κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, δείχνει ότι θα κατέρρεε πλήρως σε μια πολεμική αναμέτρηση».
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα και σύμφωνα με τον κ. Μήτσιο, μια κρίση με τη Ρωσία αναμένεται να αποτελέσει το τέλειο άλλοθι τόσο για τα πολιτικά όσο και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
«Ενώ όλα δείχνουν ότι στις ενδιάμεσες εκλογές η ρεβάνς ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς, η σαρωτική επέλαση της πανδημίας και η εκτόξευση του πληθωρισμού, μοιάζει να αναγκάζουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να στρίψει το “τιμόνι” προς τη Ρωσία για να προσπαθήσει να δείξει κέρδη από μια ενδεχόμενη σύγκρουση» καταλήγει.