Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στον τομέα της περιγενετικής και νεογνικής φροντίδας που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των ημερών νοσηλείας των πρόωρων νεογνών αλλά και τη σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση πολλών νοσημάτων με καλύτερη έκβαση και ποιότητα της ζωής τους φαρμακευτικά και όχι με επεμβατική θεραπεία.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την διοργάνωση από τις 11 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Νεογνολογικών και Περιγεννετικών Εταιρειών (UENPS)
Η βελτίωση των περιγεννητικών δεικτών αλλά και η αποτύπωση των συστημάτων που επικρατούν στην περιγεννητική και νεογνική ιατρική στις χώρες της Ευρώπης, είναι από τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου.
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κυρία Φανή Ανατολίτου υπεύθυνη Δ/ντρια της Β΄ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στην χώρα μας εφαρμόζονται καινοτόμες προληπτικές στρατηγικές θεραπείας , όπως αντιμετώπισης της προωρότητας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα για τον τρόπο αερισμού των προώρων νεογνών γίνεται προσπάθεια να μη διατηρούνται μακροχρόνια διασωληνωμένα αλλά άμεσα να αποσωληνώνονται αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές προκύπτουν από την παρατεταμένη διασωλήνωση .
Επίσης, ενώ κάποτε ο βοτάλειος πόρος-εξω καρδιακό αγγείο που συνδέει την αορτή με την πνευμονική αρτηρία κλείνει αυτόματα στα τελειόμηνα, λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, ενώ στα πρόωρα παραμένει ανοικτός ακόμα και για εβδομάδες προκαλώντας επιπλοκές στην λειτουργία του ανώριμου εγκεφάλου- έκλεινε επεμβατικά ενώ τώρα, χορηγείται λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους φαρμακευτική αγωγή, που απέδειξε ότι εξασφαλίζει σημαντική βελτίωση στην καρδιά και έτσι αποφεύγονται και τυχόν χειρουργικές αποτυχίες. Στο Συνέδριο θα γίνει αναφορά σε σχετική μελέτη.
Η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του μητρικού γάλακτος το οποίο βοηθά στη λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη του αμυντικού συστήματος του ανώριμου οργανισμού των προώρων και στη σημασία του μητρικού θηλασμού για την ενίσχυση του δεσμού μητέρας παιδιού.
Σημειώθηκε επίσης πώς στην χώρα μας υπάρχουν μόνο δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος στο Αγ. Σοφία και στο Έλενα που βοηθούν για τη χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα.
Ο πρόεδρος του UENPS κύριος Giuseppe Buonocore αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της χορήγησης ειδικής ανοσοσφαιρίνης στις γυναίκες που πρόκειται να τεκνοποιήσουν για δεύτερη φορά και είναι ρέζους Αρνητικού, λογω αυξημένου ποσοστού θνητότητας του νεογνού τους. Μάλιστα διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου ένας μικρός Μαραθώνιος για την επισήμανση της αναγκαιότητας τακτικής παρακολούθησης των εγκύων γυναικών από τον γυναικολόγο σε συνεργασία με τον νεογνολόγο .
Ποιά είναι η UENPS
Η Ένωση ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου του 2006 στη Βιέννη και απέκτησε το πρώτο επίσημο καταστατικό της στην Ρώμη στις 17 Απριλίου του 2008
Περιλαμβάνει μέλη από 28 εθνικές εταιρείες Νεογνολογίας και Προγεννητικής που καλύπτουν πληθυσμό 456.656.000 ανθρώπων από 6.240.710 γεννήσεις ανά έτος.
Στους στόχους της είναι η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στην προγεννητική και νεογνική φροντίδα στις χώρες της
Ευρώπης. Επιπλέον στόχος είναι προώθηση της γνώσης των περιγεννητικών δεικτών καθώς και η ανάπτυξη των κατευθυντηρίων γραμμών για να επιτευχθεί η καλύτερη περίθαλψη όλων των νεογνών.
Διαβάστε ακόμη:
Ειλεός: Τι τον προκαλεί και γιατί χρήζει άμεσης αντιμετώπισης
Περισσότερα από 1 στα 2 προϊόντα υγιεινής για τα μωρά είναι επικίνδυνα