Ούτε η καφεΐνη, ούτε ο ελλιπής ύπνος αλλά ούτε και ο ύπνος από την αριστερή πλευρά του σώματος αποτελούν τους πιο επικίνδυνους παράγοντες εμφάνισης των καρδιακών αρρυθμιών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι ο μοναδικός ένοχος για την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής ανάμεσα στους παραπάνω υπόπτους φαίνεται πως είναι η κατανάλωση αλκοόλ.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology και παρουσιάστηκε στις ετήσιες Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεραίνει ότι ελαττώνοντας τους παράγοντες επικινδυνότητας, μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος της κολπικής μαρμαρυγής.
Μάλιστα, το εκπληκτικό πόρισμα των επιστημόνων είναι ότι παρόλο που οι περισσότερες μεταβλητές που θεωρούσαν οι συμμετέχοντες ότι σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, τελικά δεν επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης εμφάνισαν λιγότερες αρρυθμίες σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας σύγκρισης που δεν έλεγχαν τον εαυτό τους:
«Αυτό υποδηλώνει ότι οι εξατομικευμένες αξιολογήσεις αποκάλυψαν αποτελεσματικά πορίσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gregory Marcus, καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. «Αν και η καφεΐνη ήταν το στοιχείο που ξεκινούσαμε και ελέγχαμε συχνότερα, δεν προέκυψαν στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της κολπικής μαρμαρυγής. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζε σταθερά αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής» καταλήγει.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με το πιστεύουν οι ασθενείς όσον αφορά τους παράγοντες που τελικά θα έπρεπε να μελετήσουν σχετικά με τη συγκεκριμένη καρδιοπάθεια, κάλεσαν ασθενείς το 2014 για το διερευνήσουν. Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η έρευνα μεμονωμένων παραγόντων θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητά τους, δίνοντας αφορμή για τη μελέτη I-STOP-AFib, η οποία επέτρεψε σε διαφορετικά άτομα για να εφαρμόσουν οποιονδήποτε παράγοντα πυροδοτούσε την κολπική μαρμαρυγή.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 450 άτομα, περισσότερα από τα μισά από τα οποία (58%) ήταν άνδρες και η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν λευκοί (92%).
Οι συμμετέχοντες σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος μαζί με μια εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο για να καταγράψουν πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης της κολπικής μαρμαρυγής όπως η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, ο ύπνος στην αριστερή πλευρά ή ο ανεπαρκής ύπνος, η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, ένα κρύο ποτό ή μια συγκεκριμένη διατροφή, η άσκηση ή οτιδήποτε άλλο πίστευαν ότι σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή.
Αυτό που συμπέραναν οι ερευνητές από τα στοιχεία που συνέλεξαν είναι πως η κατανάλωση αλκοόλ ήταν και η μοναδική συνήθεια που οδηγούσε σταθερά στα περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που ανέφεραν οι συμμετέχοντες.
Η εξατομικευμένη μέθοδος εξέτασης, γνωστή ως n-of-1, δεν επικύρωσε τους παράγοντες ενεργοποίησης της κολπικής μαρμαρυγής που επιλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες.
Συμπερασματικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή αλκοόλ θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ενός επεισοδίου. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν πως η μεθοδολογία αυτή θα δίνει το έναυσμα για παρόμοια ερευνητικά πειράματα.
Πηγή: ygeiamou.gr