O Σεμπάστιαν Κουρτς φανταζόταν τον εαυτό του ως διάδοχο της Μέρκελ στο άτυπο τίτλο του “ισχυρότερου πολιτικού ηγέτη της Ευρώπης”.
Συντηρητικός, με αντιμεταναστευστικό μένος, ανθέλληνας και πολέμιος της Ελλάδας και των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ του Νότου στη μεγάλη οικονομική κρίση, ο οποίος – επιπλέον – δεν είχε κανέναν ενδοιασμό ώστε να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς νεοναζί Αυστριακούς για να ανέλθει στην Καγκελαρία.
Ο 35χρονος πολιτικός ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της διαβόητης “Συμμαχίας του Βίσενγκραντ” (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία), που τη διετία 2015-16 “έκλεισε” τα ευρωπαϊκά σύνορα στους πρόσφυγες της Συρίας, προκαλώντας την τεράστια μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου, με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στα hot spots.
Ο παραιτηθείς από χθες το βράδυ Αυστριακός καγκελάριος τα διέθετε όλα αυτά, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει μια τεράστια αναστάτωση στην πολιτική ζωή της Αυστρίας. Και να κινδυνεύει και ο ίδιος να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Και είναι μόλις 35 ετών!
Το σκάνδαλο διαφθοράς που τον οδήγησε στην ταπεινωτική παραίτηση
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναγκάστηκε να υποβάλει -προσωρινά- διατείνεται- την παραίτησή του από την Καγκελαρία, μετά τις κατηγορίες εναντίον του για δωροδοκία και απιστία από την εισαγγελία της Βιέννης.
Ο λόγος; Ως υπουργός Εξωτερικών το 2016, φέρεται να χρησιμοποίησε κάπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών (χρήματα των φορολογουμένων δηλαδή) για να “εξαγοράσει” δημοσκόπους και δημοσκοπήσεις. Ο στόχος του; Να καλλιεργήσει με τη βοήθεια στενών του συνεργατών- ηγετικό προφίλ και να αναρριχηθεί -αρχικά- στην ηγεσία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στην Καγκελαρία το 2017.
Ο ίδιος ο Κουρτς αρνείται φυσικά τις κατηγορίες και επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας. Μόλις λίγες ώρες πριν άλλωστε, ο τέως καγκελάριος δήλωνε σε συνέντευξή του στην Αυστριακή τηλεόραση ORF ότι δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί από τη θέση του. “Δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά που μου προσάπτουν”, είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι Πράσινοι Σύμμαχοι του στη συγκυβέρνηση απέσυραν τη στήριξη προς το πρόσωπο του
Δεν έπεισε κανέναν όμως, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης SPÖ, FPÖ και Neos υπέβαλαν κοινή πρόταση μομφής κατά του Κουρτς. Οι Πράσινοι επίσης, που συγκυβερνούσαν με τον Κουρτς, αναμενόταν ότι θα τον καταψηφίσουν. Η σχετική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής , επρόκειτο να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη. Και έτσι, ο τέως καγκελάριος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία: Προτίμησε την παραίτηση από την καταψήφιση στη Βουλή. Και την πολιτική ατίμωση, φυσικά.
“Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη” – Το πρώτο σκάνδαλο του “Ibizagate”
Το σκάνδαλο που οδήγησε σε παραίτηση τον Κουρτς , δεν ήταν το πρώτο για το οποίο έχει κατηγορηθεί ο νεαρός πολιτικός. Την περασμένη άνοιξη , ο Κουρτς είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο της Αυστριακής δικαιοσύνης ,κατηγορούμενος για ψευδορκία ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ερευνούσε το διαβόητο σκάνδαλο Ibizagate, όπου ο πρώην συνεργάτης του, αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε, φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη.
Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος, στη Βιέννη, ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τοποθετήσει ένα στενό του φίλο στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου “ÖBAG”, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Κουρτς είπε ψέματα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή πως δεν γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση. Πιάστηκε όμως με την γίδα στην πλάτη, καθώς τα μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο που εντόπισε η Εισαγγελία, έδειξαν ότι ο καγκελάριος όχι μόνο ήταν γνώστης του σκανδάλου, αλλά ίσως και να το οργάνωσε κιόλας!
Η αντιπολίτευση ζήτησε και τότε την παραίτηση του Κουρτς, όπως και οι περισσότεροι πολίτες στις δημοσκοπήσεις. Ο τότε καγκελάριος αρνήθηκε πεισματικά κάνοντας λόγο για “συνομωσία της αντιπολίτευσης”.
“Ενας καγκελάριος που κατηγορείται στο δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες”, ανακοίνωσε τότε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλά ο Κουρτς δεν δίστασε να περάσει στην αντεπίθεση, συνδέοντας την Αυστριακή Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τα σκάνδαλα… παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία.
“Πρόκειται για εκτροχιασμό του Καγκελαρίου”, έλεγε τότε, ο Γενικός Γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος Neos, Ντάγκλας Χόιους. “Με αυτήν την απαράδεκτη σύγκριση, δείχνει για άλλη μια φορά την αδιαφορία του για τους δημοκρατικούς θεσμούς και καθιστά σαφές ότι το μόνο που τον νοιάζει αποκλειστικά, είναι ο εαυτός του και η εξουσία”.
Στα δύσκολα ο Κουρτς, αντί να σηκώσει ανάστημα, έτρεξε στη… μαμά του
Όταν οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν μια κρίση, “τείνουν είτε να χτυπούν τους αντιπάλους τους είτε να προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα”, έγραφε η ιστοσελίδα Politico. Ο αυστριακός καγκελάριος έβαλε στο “παιγνίδι” τη …μαμά του, για να συγκινήσει τους πολίτες. “Η μητέρα μου είναι εξαιρετικά λυπημένη και ανησυχεί””,δήλωνε ο Κουρτς στην Kronen Zeitung. “Η μητέρα μου λέει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η πολιτική αντιμετώπιση εναντίον μου”, είπε χαρακτηριστικά..
Τελικά, η μητέρα του τέως καγκελάριου είχε δίκιο να ανησυχεί. Και να “πολεμά μαζί με το γιό της το δικαστικό σώμα της Αυστρίας”, όπως γράφει η Politico. “Μόνο που η εκμετάλλευση της μητέρας του από τον Κούρτς ως μάρτυρα της υποτιθέμενης κακής μεταχείρισης που υπέστη από την Εισαγγελία κατά της διαφθοράς και την αντιπολίτευση, είναι ένα από τα πιο ακίνδυνα παραδείγματα της ενορχηστρωμένης απόπειρας να δυσφημιστεί η δικαιοσύνη και η έρευνα”, τονίζει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.
Ουδείς γνωρίζει φυσικά, αν η νέα δικαστική περιπέτεια θα στοιχίσει στον Κουρτς την πολιτική του καριέρα. Μόνο οι ψηφοφόροι μπορούν να πουν την τελευταία λέξη. Οι μετοχές του όμως φαίνεται να πέφτουν και ο ματαιόδοξος πρώην – πλέον – Αυστριακός Καγκελάριος ο Κουρτς βλέπει το “άστρο του να ξεθωριάζει”…
Με πληροφορίες από το politico.com, Kreonen Zeitung