Μια απλή αιματολογική εξέταση θα χρησιμοποιείται προκειμένου να εντοπιστούν μέταλλα στο αίμα και να δοθεί έγκαιρα το απαραίτητο «σήμα κινδύνου» στη γυναίκα. Η εξέταση σχεδιάστηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα εντοπίζει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, πριν σχηματιστεί μάζα στο μαστό και πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα της νόσου.
Όπως τονίζει η ερευνήτρια Fiona Larner από το Πανεπιστήμιο, «η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Οι δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού αγγίζουν το 80%, όμως όσο νωρίτερα ανιχνευθεί τόσο καλύτερες είναι και οι προοπτικές για την αντιμετώπισή του.
Η εξέταση βασίζεται στην ανίχνευση των αποθεμάτων ψευδαργύρου στο σώμα, τόσο στην «ελαφριά» όσο και στη «βαρύτερη» μορφή του. Ο ιστός του μαστού προσλαμβάνει ποσότητες ψευδαργύρου που βρίσκονται στο σώμα και στη συνέχεια απελευθερώνει μέρος αυτών στο αίμα. Η Δρ Larner κατάφερε να αποδείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα απορροφούν μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και παράλληλα αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες του μετάλλου στην «ελαφριά» μορφή του. Αυτό σημαίνει ότι η «βαρύτερη» μορφή του μετάλλου απελευθερώνεται και μεταφέρεται με το αίμα.
Με άλλα λόγια, μια γυναίκα που διαθέτει αυξημένα αποθέματα «βαρέας» μορφής ψευδαργύρου στο αίμα της είναι πιο πιθανό να έχει εκδηλώσει καρκίνο στο μαστό.
Η Δρ Larner αξιοποίησε τα ευρήματα αυτά προκειμένου να σχεδιάσει τη νέα εξέταση, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί ευρέως εντός της επόμενης πενταετίας. Από την εξέταση πρόκειται να επωφεληθούν κυρίως γυναίκες που έχουν κληρονομήσει γονίδια που τις προδιαθέτουν απέναντι στην εκδήλωση της νόσου.