Μυστήριο επικρατεί με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά που έκανε στάχτη 12.500 στρέμματα σε Βαρυμπόμπη, Αδάμες και Χελιδονού.
Εκατοντάδες ζώα κάηκαν, σπίτια καταστράφηκαν και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους στα αποκαΐδια τη στιγμή που οι πολίτες του Λεκανοπεδίου «ασφυκτιούν» από τον πυκνό καπνό και αναρωτιούνται τι συνέβη.
Το μεσημέρι της Τρίτης που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση της Βαρυμπόμπης, επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα με άνεμο έντασης 2 μποφόρ. Πολλοί αναρωτήθηκαν στα social media αν πρόκειται για εμπρησμό λόγω της επένδυσης που είχε ανακοινωθεί στο Τατόι προ ολίγων μηνών και προέβλεπε τη δημιουργία ξενοδοχείου και spa.
Ωστόσο φαίνεται πως το εν λόγω σενάριο χάνει έδαφος και αυτό διότι η αιτία του «κακού» κρύβεται σε μία κρατική υπηρεσία… Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ, σύμφωνα με το OPEN. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, ενώ το μέτωπο ήταν ένα τη στιγμή που έγινε έκρηξη στον υποσταθμό της ΔΕΗ, όσο προχωρούσε η φωτιά έβρισκε και άλλες κολώνες ρεύματος με αποτέλεσμα να γίνουν εκρήξεις και τα μέτωπα της φωτιάς 4.
Τι συμβαίνει όμως με τα… 2 μποφόρ;
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Βαρυμπόμπη πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην φωτιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά.
Η φωτιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην φωτιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.
Μία φωτιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η φωτιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη.
Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 χιλιόμετρα ανά ώρα) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου).
Οι παρατηρήσεις του Αστεροσκοπείου φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων.
Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών.
Συνοψίζοντας, από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προκύπτουν τα επόμενα προκαταρκτικά συμπεράσματα:
Η φωτιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια).
Η εξάπλωση των μετώπων της φωτιάς φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.