Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον απλό έρπη τύπου 1 και τύπου 2 (HSV-1 και HSV-2) ή οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ερπητοϊών. Ο HSV-1ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τον επιχείλιο έρπη, ενώ ο HSV-2 προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων NIAID, οργανισμό που υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, η λύση βρίσκεται πιθανώς στην οριστική καταστολή του ιού ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές εξάρσεις αλλά και να προληφθεί η εξάπλωση.
Ο έρπης είναι ένας σχετικά ακίνδυνος ιός. Μπορεί να προκαλέσει δέκατα, οίδημα στα λεμφογάγγλια, ήπιο πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος και εξανθήματα, όμως σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη δε συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα. Το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τον ιό είναι πιο σοβαρό από τον πραγματικό του αντίκτυπο στην υγεία μας.
Αν και οι λοιμώξεις από τους ερπητοϊούς είναι συνήθεις, οι εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές είναι λιγοστές.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου για τη νέα έρευνα, σχεδιάστηκε ένα καινοτόμο θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από έρπη. Στο πλαίσιο της δοκιμής σε πειραματόζωα, χρησιμοποιήθηκε η δραστική ουσία τρανυλκυπρομίνη και παρατηρήθηκε επακόλουθη μείωση στη συχνότητα των εξάρσεων αλλά και μειωμένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Thomas Kristie, δηλώνει πως η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο αναμένεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής.