Στις 9 Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Montaigne δημοσίευσε έκθεση με τίτλο “Repenser la défense face aux crises du 21e siècle”. Η έκθεση πραγματεύεται την αναθεώρηση της άμυνας απέναντι στις κρίσεις του 21ου αιώνα.
Οι ειδικοί ανησυχούν για την ετοιμότητα της Γαλλίας να αντιμετωπίσει πραγματικά τον υβριδικό πόλεμο παρότι διαθέτει όλα τα μέσα. Οι υβριδικές συγκρούσεις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο του 2008, στη Γεωργία και συνεχίστηκαν στη Συρία και στην Ουκρανία.
Το σχήμα περιγράφει τις συνιστώσες του υβριδικού πολέμου
“Ο υβριδικός πόλεμος δεν εμπλέκει μόνο τη συμβατική στρατιωτική δύναμη αλλά επίσης και πολλές άλλες μεθόδους άσκησης επιρροής, π.χ. τον πόλεμο των πληροφοριών, τις οικονομικές μανούβρες ή ακόμα και την αποστολή μισθοφόρων”, επισημαίνεται στην έκθεση. Το πόρισμα εξηγεί ότι “η Γαλλία παρουσιάζει καθυστέρηση […] σε σχέση με τις δυνάμεις πρώτης τάξεως, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά ίσως και από περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ιράν.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το μοντέλο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί. Ακόμα και ένα ισχυρό κράτος, μέλος μίας στρατιωτικής συμμαχίας, μπορεί να “γονατίσει” αν δεν διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να ουδετεροποιήσει τις υβριδικές κινήσεις του εχθρού.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία έχουν γίνει “σπεσιαλίστες” στον υβριδικό πόλεμο μέσω της στρατηγικής της “παγκόσμιας προσέγγισης”, με την Άγκυρα να χρησιμοποιεί το ρωσικό μοντέλο. Το κινεζικό πρότυπο υβριδικού πολέμου, ο “πόλεμος εκτός οριών” το οποίο έχει διαμορφωθεί από τον στρατηγό Κιάο, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον οικονομικό και πληροφοριακό τομέα.
Πηγή: Le Point