Οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή, θα είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων της ενίσχυσης των 1.000 ευρώ, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2021.
Πρόκειται για τις προσωπικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.
Μοναδική προϋπόθεση είναι να μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 και να έχουν ένα ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, επειδή όμως ο 5ος κύκλος, που θα καλύψει τη μείωση του τζίρου τετράμηνου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ενώ οι δύο πρώτοι μήνες (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) καλύφθηκαν με την επιστρεπτέα 4, οι ενισχύσεις που θα δοθούν τον Ιανουάριο θα είναι “συμψηφιστικές”.
Δηλαδή από το ποσό που θα προκύψει στον 5ο κύκλο για κάποια επιχείρηση θα αφαιρεθεί το ποσό που πήρε από το 4ο κύκλο και θα της πιστωθεί η διαφορά.
Η κατηγορία των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή ενισχύθηκε από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας, ανεξάρτητα από τη μείωση του τζίρου, με 1.000 ευρώ για όσες βρίσκονταν στη λίστα των πληττόμενων με βάση τη λίστα του ΚΑΔ Απριλίου και με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ, για όσες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
Χωρίς συμψηφισμό τα 1.000 ευρώ
Άρα, αν ο πέμπτος κύκλος λειτουργήσει συμψηφιστικά και γι’ αυτούς τότε θα υπήρχαν περιπτώσεις (πχ αυτοί που πήραν τα 2.000 ευρώ ώστε το ελάχιστο των 1.000 ευρώ που δικαιούνταν να συμψηφιζόταν με την ενίσχυση του 4ου κύκλου και να έπαιρναν τελικά λιγότερο από 1.000 ευρώ ή και καθόλου.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. “Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους πιο αδύναμους που χτυπήθηκαν από την πανδημία” τόνιζαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ θα καταβληθεί στο ακέραιο χωρίς συμψηφισμούς.
Ο συνυπολογισμός της ενίσχυσης από την Eπιστρεπτέα 4 θα ισχύσει για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία ούτως ή άλλως ενισχύονται μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με αρκετά μεγαλύτερα ποσά που φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 350.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη Επιστρεπτέο ενώ σχετικά με τις πιέσεις να ισχύσει το 50% της επιδότησης και για τους τρείς πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας παρέμεπεψε τη συζήτηση για το 2022.
Σε δήλωση που έκανε, θύμισε ότι από τις υπουργικές αποφάσεις της Επιστρεπτέας υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους κύκλους, να είναι μη επιστρεπτέο ποσοστό έως και 30% της ενίσχυσης, αν κατά την έναρξη της αποπληρωμής (το 2022) ο τζίρος της επιχειρήσεις δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.