Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh δήλωσε ότι αν κερδίσει ο Τραμπ την επανεκλογή του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα είναι καταστροφική για τον λαό του – και τον κόσμο γενικότερα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης Trump έχουν βλάψει σημαντικά τους Παλαιστίνιους τόνισε επίσης.
«Ο Θεός να μας βοηθήσει», ο «Θεός να βοηθήσει ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε μια ημέρα νωρίτερα στη τηλεδιάσκεψη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα σχόλια δημοσιεύτηκαν επίσης στη σελίδα του στο Facebook.
Ο Τραμπ και η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση
Οι Παλαιστίνιοι παραδοσιακά απέχουν από τη ρητή δημόσια θέση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού αντικατοπτρίζουν μια αίσθηση απελπισίας από την παλαιστινιακή πλευρά μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων κινήσεων από την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στα τέλη του 2017 και της επακόλουθης μετεγκατάστασης της πρεσβείας εκεί. Εκείνη την εποχή, Παλαιστίνιοι ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν πλέον έντιμοι μεσίτες στις διαπραγματεύσεις.
Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ έκλεισαν τα γραφεία αποστολής της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Απελευθέρωσης στην Ουάσινγκτον ως απάντηση στην άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να ξεκινήσει συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με το Ισραήλ.
Ο Τραμπ έκοψε επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, και στις αρχές του έτους εξέδωσε το λεγόμενο «σχέδιο της Μέσης Ανατολής» που απορρίφθηκε εντελώς από τους Παλαιστινίους ως πολύ ευνοϊκό για τον ένθερμο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ έπεισε επίσης δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, να δημιουργήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και ώθησαν άλλα αραβικά έθνη να το ακολουθήσουν.
Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο χτύπησαν οι Παλαιστίνιοι ως σοβαρές προδοσίες από τα αραβικά κράτη, υπονομεύοντας περαιτέρω τις προσπάθειές τους για επίτευξη αυτοδιάθεσης. Χαμήλωσαν επίσης την παραδοσιακή αραβική συναίνεση ότι η αναγνώριση του Ισραήλ έρχεται μόνο σε αντάλλαγμα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Προς το παρόν, η πλειονότητα των αραβικών κρατών δηλώνουν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία – η οποία ζητά την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν μετά το 1967 με αντάλλαγμα την ειρήνη και την πλήρη καθιέρωση σχέσεων.