Οι κοινωνικές επαφές και αλληλεπιδράσεις μπορούν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός ατόμου με αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση PLoS One.
Επί του παρόντος, η διάγνωση διαταραχών όπως ο αυτισμός βασίζεται κατά κύριο λόγο σε προσωπικές συνεντεύξεις και εμπειρικές παρατηρήσεις της συμπεριφοράς του ατόμου.
Ωστόσο, ερευνητές από την Αμερική και τη Βραζιλία προτείνουν ένα πιο αντικειμενικό και αξιόπιστο μέτρο αξιολόγησης, τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ, fMRI).
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Marcel Just, καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Εγκεφαλικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν απεικονίσεις σε 17 νέους με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και 17 υγιή άτομα, ενώ αυτοί έκαναν σκέψεις που αφορούσαν σε διάφορες μορφές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπως μια αγκαλιά, κάποια άλλη έκφραση τρυφερότητας ή εχθρικές συμπεριφορές.
Οι ερευνητές αναζήτησαν πρότυπα και μοτίβα βάσει των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται και κατάφεραν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο υπό μελέτη ομάδων. Μάλιστα, μπορούσαν να εντοπίσουν τις ενδείξεις του αυτισμού με ποσοστό ακρίβειας 97%.
«Μια περιοχή του εγκεφάλου που αφορά στην αναπαράσταση του ‘εγώ’ δε φάνηκε να ενεργοποιείται στα άτομα με αυτισμό», δηλώνει ο Just, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.
«Όταν ένα άτομο με αυτισμό σκεφτόταν, για παράδειγμα, την αγκαλιά, ήταν σαν να βλέπει μια σκηνή σε θεατρική παράσταση ή να διαβάζει τον ορισμό σε ένα λεξικό. Δεν σκεφτόταν ότι αυτό αφορά τον ίδιο.»
Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι η αναπαράσταση του ‘εγώ’ στην περίπτωση του αυτισμού είναι αλλοιωμένη, κάτι που οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το στοιχείο αυτό για τη διάγνωση της διαταραχής.