Ένα κουτάκι αναψυκτικού είναι σίγουρα ό,τι πρέπει για να σβήσετε τη δίψα σας μετά από μια βόλτα στο λιοπύρι -όχι καλύτερο από δροσερό νερό βέβαια αλλά λέμε τώρα- έχετε σκεφτεί όμως ότι πρώτα πρέπει απαραίτητα να το πλύνετε και γιατί;
Για πολλούς το ερώτημα δεν είναι εύλογο, για άλλους ωστόσο είναι. Για τους πρώτους λοιπόν θα εξηγήσουμε γιατί τελικά μια τόσο «αθώα» συνήθεια μπορεί να μην είναι τόσο «αθώα». Τα συμπεράσματα δεν είναι δικά μας αλλά έρευνας -παλαιότερης αλλά βάσιμης- του CBS local που λεπτομερώς αναλύει μερικά όχι και τόσο ευχάριστα ευρήματα σε κουτάκια αναψυκτικών. Τα αποτελέσματα -πολύ ευγενικά θα το πούμε- ήταν επιεικώς αηδιαστικά.
Για παράδειγμα, ένα κουτάκι αναψυκτικό από αλυσίδα εστιατορίων είχε σταφυλόκοκκο, το βακτήριο που προκαλεί τη μολυσματική ασθένεια σταφυλοκοκκίαση. Επίσης, μια σόδα από αυτόματο πωλητή ήταν γεμάτη με το αερόβιο βακτήριο «ψευδομονάδα η αεριογόνος», που προκαλεί σειρά από λοιμώξεις, ακόμα και πνευμονία.
Το πιο αηδιαστικό ωστόσο εύρημα ήταν σκόνη πάνω σε κουτάκι με ενεργειακό ποτό από βενζινάδικο στο οποίο βρέθηκαν κολοβακτηρίδια, και, για όσους δεν κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό, τα κολοβακτηρίδια είναι τύπος βακτηρίων που βρίσκουμε σε -πώς να το πούμε ευγενικά- περιττώματα. Όλα αυτά, μπορεί να προκύπτουν από διάφορες πηγές όπως από κάποιον που άγγιξε τα κουτάκια χωρίς να πλύνει τα χέρια του, ζώα ή και έντομα που μπορεί να πέρασαν από το χώρο αποθήκευσης των κουτιών κ.λ.π. Οπότε συμπερασματικά, επειδή είναι φυσιολογικό το να έχουν έρθει σε επαφή με αρκετά «αηδιαστικά» στοιχεία, πριν φτάσουν στα χέρια μας, καλό είναι να τα πλένουμε πριν τα ανοίξουμε για να καταναλώσουμε το περιεχόμενό τους, ειδικά αν θέλουμε να πιούμε από το κουτάκι.
Φωτογραφία: Luis Arias, Unsplash.com