Φαίνεται πως η τελευταία επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι πηγαίνει σε άλλο επίπεδο την γαλλο-κυπριακή συμμαχία.
Η «Καθημερινή της Κύπρου» αποκαλύπτει σήμερα τις προσεγγίσεις της γαλλικής κυβέρνησης για την παραχώρηση έκτασης στο λιμάνι της Λεμεσού με σκοπό την κατασκευή μίας ιδιότυπης ναυτικής βάσης.
Επί της ουσίας, όπως προκύπτει από το κυπριακό δημοσίευμα, το Παρίσι θέλει να χρησιμοποιείται το λιμάνι της Λεμεσού εσαεί από τα γαλλικά πολεμικά πλοία.
Παράλληλα στην ίδια συμφωνία ενδεχομένως θα συμπεριλαμβάνεται και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.
Και στα δύο σκέλη της διαφαινόμενης συμφωνίας η Λευκωσία είναι άκρως θετική, ενώ δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα Αναστασιάδης και Μακρόν να έχουν κι άλλες επαφές για τις «λεπτομέρειες».
Στην κυπριακή κυβέρνηση κρίνουν πως τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας διμερούς συμφωνίας θα είναι πολύ περισσότερα από τα πιθανά μειονεκτήματα, καθιστώντας την Κύπρο ως μία «άτυπη βάση» για τις γαλλικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κινούμενη στο δόγμα «ο εχθρός του φίλου μου είναι εχθρός μου», η Λευκωσία θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Άγκυρας-Παρισιού.
Θυμίζουμε πως Γαλλία-Τουρκία έφτασαν μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο ανοικτά της Λιβύης μέσα στο καλοκαίρι, με τις ηγεσίες των δύο χωρών να ανταλλάσσουν «βαριές κουβέντες».
Πως η Τουρκία φέρνει πιο κοντά μία γαλλο-κυπριακή συμφωνία
Παίρνοντας παράδειγμα από την εμπειρία των τελευταίων ημερών με την κάθοδο του “Barbaros” στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές απειλές, η Λευκωσία είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από ένα πιθανό deal.
Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κύπρου», το αντάλλαγμα της παραχώρησης του λιμανιού της Λεμεσού και της αεροπορικής βάσης στην Πάφο θα είναι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Γαλλία σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.
Ο καθένας καταλαβαίνει πως αυτή η «τρίτη χώρα» δεν είναι άλλη από την Τουρκία.
Μιας και η Κύπρος διαθέτει ελάχιστα μέσα για να προστατευθεί σε αέρα και θάλασσα στο ενδεχόμενο μίας τουρκικής επίθεσης, η γαλλική «ομπρέλα», όπως πιστεύουν στη Λευκωσία, θα αποτελέσει άλλον έναν ανασταλτικό παράγοντα απέναντι σε όσους (σ.σ. Τουρκία) εποφθαλμιούν έστω και ένα κομμάτι γης ή θάλασσας από την πολύπαθη Μεγαλόνησο.