Την ερώτηση θα μπορούσε να έχει θέσει τούρκος πολιτικός…
Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αλλοδαπών στο Αιγαίο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Όπως σημειώνει, «τους τελευταίους μήνες, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ κατακλύζονται από πλήθος καταγγελιών για συνεχή κρούσματα επαναπροωθήσεων αλλά και άρνησης διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Με άλλα λόγια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ίδια του την χώρα, επειδή επιστρέφει αλλοδαπούς πίσω στην Τουρκία και δεν τους δέχεται στα εδάφη της, όπως έπραττε η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:
«Ερώτηση σχετικά με τις Επαναπροωθήσεις Προσφύγων στο Αιγαίο»
Υπογράφων Ευρωβουλευτής: Κώστας Αρβανίτης
Ερώτηση:
Πρόσφατες αναφορές στα ελληνικά και διεθνή μέσα, συνοδευόμενες από σημαντικό αριθμό μαρτυριών και οπτικοακουστικού υλικού, αναφέρονται σε επικίνδυνες πρακτικές όπως η άρνηση διάσωσης διαπλεόντων εν κινδύνω το Αιγαίο σε αναζήτηση ασύλου, καθώς και σε επί τόπου επαναπροωθήσεις ακόμα και με χρήση πλωτών «σκηνών». Οι ελληνικές αρχές αρνούνται αυτές τις κατηγορίες, επικαλούμενες αντιθέτως διαρκώς αυξανόμενες αριθμητικά, διασώσεις ναυαγών.
Τα καταγγελλόμενα, αν είναι αληθή, συνιστούν βαρύτατες παραβιάσεις των Θεμελιωδών δικαιωμάτων, του Ενωσιακού και του Διεθνούς Δικαίου. Αν είναι ψευδή αποκαλύπτουν άλλη μία πτυχή της τουρκικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να εκθέσει την Ελλάδα σε ένα ζήτημα με καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, και μάλιστα στην περιοχή όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση POSEIDON. Προκύπτει ως εκ τούτου ανάγκη διενέργειας μιας άμεσης και ενδελεχούς έρευνας των αναφερομένων από τα αρμόδια όργανα.
Σχεδιάζει η Επιτροπή,
-να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα περιστατικά, ώστε, καταλήγοντας σε ένα αντικειμενικό πόρισμα, να εξασφαλίσει τον σεβασμό στα Θεμελιώδη δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου και τη λογοδοσία των υπευθύνων;
-να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επιτηρεί την κατάσταση και να εξασφαλίσει την αποφυγή τέτοιων παραβιάσεων ή αμφισβητήσεων στο μέλλον;
-να καταστήσει προσβάσιμες, σε συνεργασία με τη Frontex, τις λεπτομέρειες τυχόν αναφορών για περιστατικά των οποίων έχουν υπάρξει μάρτυρες μέλη του προσωπικού του οργανισμού;