Με αφορμή το εδαφικό ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρας σε περιοχή του νότιου Εβρου, και για το οποίο χθες η Αθήνα προέβη σε διάβημα κατά της Αγκυρας ξέσπασε σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ταυτόχρονα, οι νέες τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο έγιναν θέμα και σε ξένα ΜΜΕ.
Οι τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια περιοχή που θέλουν να «γκριζάουν» οι Τούρκοι εξαιτίας ενός… καιρικού φαινομένου.
Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.
ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος
Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με σημερινή του ανακοίνωση και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Πολιτική σύγκρουση
Απαντώντας σε χθεσινή ανακοίνωση των τομεαρχών Αμυνας και Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κατρούγκαλου, με αφορμή και συνέντευξη του Νίκου Δένδια στη δημόσια ραδιοφωνία, το γραφείο Τύπου του υπουργού αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Εβρο».
Τι λέει το ΥΠΕΞ
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε». Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο»
«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών», τονίζεται ακόμη και προστίθεται:
«Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται όχι χθες, με δήλωσή τους, οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καλέσει την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής».
Στην δήλωσή τους ανέφεραν συγκεκριμένα: «Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή” και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: “Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;”». Υπογράμμιζαν δε ότι «τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα» και προειδοποιούσαν ότι «η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».
Σε παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα προέβη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αναρτήσεις του στα social media, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, όπως ανέφερε, «προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και προσθέτοντας: «Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας». Μάλιστα, κάνει αναφορά και σε εγκατάσταση σημαίας από την τουρκική πλευρά.
Επιπλέον, και το ΚΙΝΑΛ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη του, Ανδρέα Λοβέρδου άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας: «Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Εβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο διεθνής Τύπος
Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο, ορισμένα ξένα ΜΜΕ για το πώς εμφανίζουν αυτή τη διαμάχη και ουσιαστικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Daily Mail: Σταθερή παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια
Για τουρκικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει κομμάτι της ελληνικής γης κάνει λόγο η dailymail.co.uk.
«Περίπου 35 στρατιώτες περπάτησαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πια σταθερή παρουσία στην ελληνική επικράτεια και τα στρατεύματα έχουν απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση από την περιοχή».
Όπως αναφέρει το άρθρο η ένταση σημειώθηκε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το θερμό επεισόδιο που είχε συμβεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να περάσουν στην ελληνική πλευρά παρακινούμενοι από τούρκους διακινητές αλλά και μέλη της κυβέρνησης.
Και η SUN, που μιλά για «εισβολή Τούρκων» σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αποτελεί «μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων».
Εutoday: Τουρκική σημαία πετά πάνω από την Ελλάδα
Για παράνομη καταπάτηση ελληνικού εδάφους κάνει λόγο και το EUtoday.
Αν και όπως τονίζει το δημοσίευμα δεν είναι ακόμα γνωστό ποια δικαιολογία θα προβάλει η τουρκική πλευρά η περιοχή που καταπατείται βρίσκεται στο φράχτη που έχει δημιουργηθεί για την παράνομη εισροή προσφύγων. H παρουσία των ανδρών του τουρκικού στρατού εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.
Η Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι η μικρή έκταση που δημιουργείται είναι δική της.
Όπως αναφέρει το Eutoday «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων της ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ότι είναι έτοιμος να στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη».
Balkaneu.com: Νέος γύρος αναταραχών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για κοινό πρόβλημα στα σύνορα κάνει αναφορά η ιστοσελίδα balkaneu.com τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα.
Το δημοσίευμα επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές που μιλούν για τεχνικό ζήτημα και αναφέρεται στο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Άγκυρα.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική σημαία υψώθηκε στο χώρο, ενώ περισσότεροι από τριάντα Τούρκοι στρατιώτες έχουν κατασκηνώσει εκεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής οι δηλώσεις Δένδια»
Αντιρρήσεις και ενστάσεις για τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.
«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση “για πόσες δεκάδες μέτρα” υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Επικρίσεις του ΜέΡΑ 25 για τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο», διατυπώνει σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.
Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει ότι η κυβέρνηση «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».
Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».
«Είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές» καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25.