Η συχνότερη μορφή μόλυνσης του φάρυγγα προκαλείται από βακτήρια της ομάδας Α του στρεπτόκοκκου.
Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, όπως ονομάζεται, προσβάλλει -στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- παιδιά και έφηβους, ηλικίας από 5 έως 15 ετών, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε παιδιά νεότερης ηλικίας και ενήλικες.
Συνήθως, τα περιστατικά φαρυγγίτιδας από στρεπτόκοκκο παρουσιάζονται στο τέλος του φθινόπωρου, το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.
Τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας
Τα άτομα που μολύνονται από το στρεπτόκοκκο παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 3 ημερών από την έκθεση τους στο βακτήριο. Από τη στιγμή που κάποιος μολύνεται από το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, μπορεί να μεταδίδει τη μόλυνση σε άλλους για 2 έως 3 εβδομάδες ακόμη και εάν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Σε γενικές γραμμές αυτά περιλαμβάνουν:
– Πόνο στο λαιμό και το φάρυγγα
– Πυρετό
– Πονοκέφαλο
– Οίδημα, αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων κάτω από τη σιαγόνα ή στο άνω μέρος του λαιμού (υπογνάθιες και τραχηλικές λεμφαδενοπάθειες)
– Εμετό και πόνο στην κοιλιά (Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συχνά σε παιδιά)
– Ερυθηματώδη φάρυγγα και άσπρες πλάκες στις αμυγδαλές που δημιουργούνται λόγω πύου
Τρόποι μετάδοσης
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μόλυνση είναι αποτέλεσμα ευκαιριακής επαφής με μολυσμένο άτομο. Συγκεκριμένα, ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται σε ένα άτομο, όταν αυτό έρθει σε άμεση επαφή με το σάλιο ή τις εκκρίσεις από τη μύτη κάποιου που είναι ήδη μολυσμένος.
Επίσης, η μετάδοση είναι δυνατόν να γίνει μέσω τροφίμων που επιμολύνθηκαν, ιδιαίτερα από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως είναι ευνόητο, η μετάδοση του βακτηρίου είναι πιο εύκολη σε χώρους όπου τα άτομα συνωστίζονται.
Πώς αντιμετωπίζεται η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα
Τα αντιβιοτικά είναι η βάση της θεραπείας για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Η πενικιλίνη είναι το αντιβιοτικό επιλογής. Πρόκειται για φάρμακο που για την εν λόγω πάθηση αποδείχτηκε αποτελεσματικό, ασφαλές και παράλληλα είναι φτηνό.
Η πενικιλίνη χορηγείται για 10 μέρες ή εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί ενέσιμο αντιβιοτικό. Εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη, ο γιατρός μπορεί να του χορηγήσει ερυθρομυκίνη.
Η αντιβίωση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων. Σε 24 ώρες από την έναρξη της λήψης του αντιβιοτικού ο ασθενής παύει να μεταδίδει το βακτήριο σε άλλους. Παράλληλα η αντιβίωση μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης επιπλοκών της νόσου.