ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ ΟΚΤΩ ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ… Υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη το μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ-DEIK – Ποιοι επιχειρηματίες ήταν παρόντες, τι συζητήθηκε.
Παρά το ιδιαίτερο κλίμα των ημερών, καθώς το θερμόμετρο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα ανεβαίνει, με χιλιάδες πρόσφυγες στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με ενθάρρυνση από τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και το DEIK, το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Μνημόνιο Συνεργασίας.
Όπως εξομολογήθηκε ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου στο σύντομο χαιρετισμό του, είναι θετικό ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν αναβλήθηκε υπό την πίεση του κλίματος των ημερών.
«Το εμπόριο ανοίγει δρόμους και ότι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά σημεία, οι επιχειρηματίες το ίδιο και με υπόβαθρο αυτές τις σχέσεις θα πρέπει να πλησιάσουν και ηγεσίες των δύο χωρών. Ο υπουργός συμπλήρωσε ακόμη ότι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να προχωρήσει.
Η συνάντηση ξεκίνησε γύρω στις 4.15 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε 3,5 ώρες αργότερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος –εμφανώς συγκινημένος- στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για μήνυμα φιλίας, συνεργασίας, ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης που επιθυμεί να στείλει η πρωτοβουλία για την υπογραφή του Μνημονίου.
Όπως είπε ελπίζει οι κινήσεις του ΣΕΒΕ και του DEIK που θα γίνουν από εδώ και πέρα και εντάσσονται στην ουσία στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας να συμβάλλουν στην διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο πλευρών. «οι συμπράξεις είναι απαραίτητες για να πετύχουμε αυτό το στόχο» σημείωσε, εξηγώντας ότι στη Β. Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και πολλές δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις.
Στην δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του DEIK κ. Λεβέτ Σαδίκ ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος. Αφού υποστήριξε ότι από τη συνεργασία και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες (win win), έθεσε δύο μετρήσιμους στόχους:
Πρώτον, τον διπλασιασμό των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας από τα περίπου 4 δισ. δολ. του 2019 στα 8 δισ. δολ. τα επόμενα λίγα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον μήνα Ιανουάριο του 2020 οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας διαμορφώθηκαν σε 376 εκατ. δολάρια, κάτι που για την Ελλάδα σημαίνει εξαγωγές 155 εκατ. και εισαγωγές 221 εκατ. δολ.
Δεύτερον, τη δυνατότητα ανάληψης έργων και επενδύσεων από κοινού σε τρίτες χώρες. Αυτό το σενάριο –δηλαδή η επενδυτική συνεργασία ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων σε τρίτο έδαφος είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε χωρών της Ασίας και της Αφρικ
ής με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί προνομιακές σχέσεις- έχει διατυπωθεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς όμως να ευοδωθεί. Παρά το ότι στη θεωρία φαίνεται βολικό, στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Φαίνεται, όμως, ότι ως προοπτική εξακολουθεί να απασχολεί το μυαλό κάποιων.
Επίσης, ο κ. Σαδίκ κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και τυχόν αντιμετωπίζουν προβλήματα να απευθυνθούν στο DEIK για να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει. «Θα τα αντιμετωπίσουμε σαν δικά μας προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά, δήλωση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση, καθώς οι περισσότεροι από τους Έλληνες επιχειρηματίες που ήταν παρόντες κάνουν ήδη δουλειές με στην Τουρκία.
Ποιοι ήταν παρόντες
Στη συνάντηση το λόγο πήραν τόσο οι διπλωμάτες των δύο πλευρών που ήταν παρόντες, όσο και οι επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν. Όλοι εξέφρασαν θετική άποψη για το εγχείρημα, τονίζοντας ότι οι οικονομικές, επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις δύο γειτονικών κρατών πρέπει να αναπτύσσονται διαρκώς.
Μεταξύ των εταιρειών που ήταν στις συζητήσεις συμπεριλαμβάνονται η Alumil (το παρόν έδωσε ο κ. Γιώργος Μυλωνάς), η Kleemann (δια του εμπορικού διευθυντή Γιώργου Μοσχοβάκη), η ΟΛΘ ΑΕ (διά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Σωτήτη Θεοφάνη), η Olympia Electronics (ήταν παρόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Λακασάς), η Λουφάκης Χημικά (δια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Κυριάκου Λουφάκη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας), η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ (το παρόν έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Σίμος Διαμαντίδης), η ISOMAT (δια του Γενικού Διευθυντή κ. Θάνου Τζιρίτη), ο όμιλος Χαίτογλου (εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής κ. Μιχάλης Κότσης), η Ευρωσύμβουλοι ( δια του κ. Στάθη Ταυρίδη), η Σαμαράς & Συνεργάτες (το παρόν έδωσε ο επικεφαλής κ. Δημήτρης Σαμαράς), ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, καθώς και από τον κλάδο των εκκοκιστών η Αφοί Καραγεώργου (το παρόν έδωσε ο κ. Νίκος Καραγεώργος» και η ΑΥΓΗ (δια του κ. Αναστάσιου Αυγερινού).
Πηγή: voria.gr