Την εβδομάδα που πέρασε δεν προλαβαίναμε να διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο τα εγκωμιαστικά σχόλια για την ελληνική οικονομία με αφορμή τις ιστορικά πρωτόγνωρες επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1% καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.
Αν μπαίναμε στην… χρονοκάψουλα και γυρίζαμε πίσω για να μην ξεχνάμε τα οικονομικά στοιχεία που μας έβαλαν στο τούνελ της κρίσης, το σημείο -ορόσημο ήταν η άνοδος των επιτοκίων του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου πάνω από το 6% τον Απρίλιο του 2010.
Ενώ τον Οκτώβριο του 2009 βρισκόταν στο 4,41%, που εκτοξεύτηκε πάνω από το 12% στο ζενίθ της κρίσης, τον Μάιο του 2010.
Όταν το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού́ ομολόγου ξεπέρασε το 6%, η Ελλάδα έλαβε την οριστική́ απόφαση για την υποβολή αίτησης ενεργοποίησης του μηχανισμού́ οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ. Η αξία αυτών των αριθμών έχει τη σημασία τους για να μην λησμονούμε πως βρεθήκαμε στον λαβύρινθο των μνημονίων.
Στη συνέχεια διχαστήκαμε με το ελληνικό πολιτικό σύστημα να μην μπορεί να συνεννοηθεί αλλά και να αντιληφθεί την έκταση και τις διαστάσεις της κρίσης. Εκτός από την οικονομία στη συνέχεια ο πολιτικός «κίνδυνος» μπήκε ως μεταβλητή από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ωμά και εκβιαστικά, για την έξοδο από την κρίση. Από το 2016 ο πολιτικός κίνδυνος άρχισε να εξασθενεί, με κύριους συντελεστές τη ρεαλιστική στροφή της κυβέρνησης και μια αξιωματική αντιπολίτευση συμβατή με την οικονομική λογική του Βερολίνου, αναφέρει ο Ν. Παναγιωτόπουλος για το newpost.gr
Οι αριθμοί της οικονομίας αλλά και η πολιτική σταθερότητα της χώρας είναι δύο παράγοντες που εμπεριέχουν αβεβαιότητες ως προς την πορεία της χώρας, επομένως δεν χωράει εφησυχασμός γιατί το πάθαμε και η συνέχεια θα δείξει αν μάθαμε.
Όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε να τα θεωρούμε δεδομένα γιατί αν κάτι μάθαμε μετά το 2010 είναι ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η οικονομία και οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι γραμμικές. Κι αυτό, αν δεν θέλουμε να ξαναθυμηθούμε τον…Σίσυφο.
Ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας που δεν υπήρχε σε ένταση τα χρόνια της κρίσης, είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας που χρειάζεται να βρει το πολιτικό σύστημα σε συνεννόηση και χωρίς διάθεση μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών εντάσεων επίσης θα μπορούσε να είχε αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία, καθώς θα διαμόρφωνε ξανά ένα περιβάλλον ανασφάλειας, θα απέτρεπε επενδύσεις και θα είχε και αρνητική επίπτωση στον τουρισμό.
Η εμπιστοσύνη αυτήν των αγορών πρέπει να χτυπήσει ως καμπανάκι για την κυβέρνηση γιατί θα ήταν λάθος να τη διαβάσει ως δέσμευση ότι θα συνεχιστεί μια ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν. Και το διεθνές περιβάλλον είναι ευμετάβλητο με πηγές αστάθειας και την ευρωπαϊκή οικονομία είχε μπει σε τροχιά επιβράδυνσης. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν δυσκολότερα στην παγκόσμια οικονομία, είναι και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας αλλά και οι νέοι κίνδυνοι που εμφανίζονται όπως η υπόθεση με το νέο κορωνοϊό.
Σαφώς και η μείωση του κόστους δανεισμού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, αρκεί να είναι σε θέση να τα εκμεταλλευτεί. Ναι υπάρχει σ’ αυτή τη φάση η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας. Αλλά είναι έτοιμη η χώρα να υποδεχτεί επενδύσεις;
Με ποια δημόσια διοίκηση;
Με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις;
Χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να κάνουν τη δουλεία για την οποία έχουν ιδρυθεί;
Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα από την κυβέρνηση γιατί τώρα οι αγορές δίνουν την εμπιστοσύνη τους κι αν δεν εκμεταλλευτεί το μομέντουμ θα χαθεί η ευκαιρία να εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία.
Από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην άνοιξη των επενδύσεων
Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει το πρώτο και απαραίτητο βήμα: πρώτα θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων. Έτσι για θα δημιουργηθούν πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι.
Τα πεπραγμένα σε αυτό το διάστημα:
● Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε για πρώτη φορά την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου κάτω από το 1%. Ενδεικτικά, ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2019, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η αντίστοιχη απόδοση ήταν 3,8%.
● Ένα χρόνο πριν, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκλειαν τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni δηλώνει επίσημα ότι υποστηρίζει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Το πρώτο βήμα της εμπιστοσύνης έγινε σύμφωνα με την κυβέρνηση και τώρα αναμένονται οι επενδύσεις σε διάφορα πεδία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνολική αξία των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε φρένο σε μια σειρά από επενδύσεις όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, η επέκταση της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά και η ανάπλαση του Ελληνικού.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ό,τι είχε πει προεκλογικά, όταν εξ αρχής έθετε ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 80-100 δισ. ευρώ στη χώρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον ξεπεράσει την πολυετή οικονομική κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ανέλθει στο 3% το 2020.
Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την επενδυτική αναγέννηση της χώρας είναι, πρώτον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των διεθνών αγορών, και δεύτερον, η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική οικονομία μέσω της άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ξεμπλοκάρουν παλιές και προσελκύουν νέες επενδύσεις
Η απάντηση της κυβέρνησης στους μεγάλους ξένους επενδυτές που δεν έιχαν στο χάρτη τους την Ελλάδα είναι μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας με την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την πολιτική σταθερότητα.
Με το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα»:
– Άρθηκαν δεκάδες επενδυτικά εμπόδια -ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και εργασιακά θέματα- τοποθετώντας τον πήχη στο ύψος των απαιτήσεων της ψηφιακής εποχής, των καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.
– Θεραπεύθηκαν αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.
Έτσι η κυβέρνηση έκανε συντομότερη την «οδύσσεια» των επενδυτών στην Ελλάδα, που τόσα χρόνια, μόλις ξεμπέρδευαν με ένα εμπόδιο, βρίσκονταν αντιμέτωποι με άλλα εμπόδια, γεγονός που πριόνιζε την εμπιστοσύνη τους προς το ελληνικό κράτος.
Την άνοιξη μπουλντόζες στο Ελληνικό
Πέρα από ουσιαστική είναι και μεγάλου συμβολισμού η επένδυση του Ελληνικού, καθώς όπως λένε κυβερνητικές πηγές μετά από χρόνια καθυστερήσεων και υπονόμευσης της επένδυσης από τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος είχε εξαγγείλει το 2015 τη μετατροπή μέρους του πρώην αεροδρομίου σε χωματερή- η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης προγραμματίζουν την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου, με πρώτο βήμα τις εργασίες για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει φέτος την Άνοιξη.
Ενέργεια
Το μπαράζ επενδύσεων έχει ως αιχμή τον ενεργειακό κλάδο. Επενδύσεις από την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, κατασκευής αγωγών και δικτύων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, μέχρι νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ.
Η σημασία που έχει ο κλάδος της ενέργειας αποτυπώνεται και στο φιλόδοξο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις που αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ το 2020 (π.χ. των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας).
«Πράσινα» deals που έχουν προχωρήσει από τις εκλογές και μετά:
-Θεμελίωση της νέας μονάδας φυσικού αερίου της «Μυτιληναίος», ισχύος 826 ΜW που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, με κόστος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επένδυση για την ομαλή πορεία της απολιγνιτοποίησης, στο μέτρο που το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα προς τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις ΑΠΕ.
-Εγκαίνια του αιολικού πάρκου της Enel Green Power στον Καφηρέα της Εύβοιας, μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, με ισχύ 154 ΜW, γεγονός που σημαίνει μείωση των εκπομπών αερίου διοξειδίου του άνθρακα κατά 490.000 τόνους ετησίως.
-Συμφωνία μεταξύ ΕΛΠΕ και Juwi Hellas για την εξαγορά από την επιχείρηση ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες του φωτοβολταϊκου πάρκου 204 MW που ετοιμάζεται να αναπτύξει η Juwi Hellas (θυγατρική του μεγάλου γερμανικού ενεργειακού ομίλου Juwi) στην περιοχή της Κοζάνης. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μέχρι στιγμής μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που έχει κατασκευαστεί, παράγοντας πάνω από 300 εκατ. KWh ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως. Η επένδυση είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
ΔΕΗ και ΑΠΕ
-Στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής του ομίλου ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την MASDAR TAALERI GENERATION D.O.O. (εταιρεία με έδρα από το Άμπου Ντάμπι). Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, μέσω της συνεργασίας τους, να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ τουλάχιστον 300 MW.
-Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το Μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την EDP Renewables. Η EDPR, θυγατρική εταιρεία της Energias de Portugal, S.A (EDP), κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα δύο μέρη θα εξετάσουν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW.
Brain gain σε θέσεις έρευνας
Η έναρξη του διαγωνισμού σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το νέο κτίριο έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), θα οδηγήσει στον διπλασιασμό των ερευνητικών θέσεων που παρέχονται σήμερα από το Ίδρυμα. Πρόκειται για μια σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Cosco
Το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης με στρατηγικό εταίρο την Κίνα.
Η επένδυσης ύψου 600 εκατ. ευρώ της COSCO Shipping είναι στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης το ρόλου του ως διαμετακομιστικού κόμβου εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου κέντρου logistics, την κατασκευή ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας, την επέκταση των σταθμών διακίνησης αυτοκινήτων, τη βελτίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και την αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.
Τουρισμός
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό τονώνει όλο και πιο πολύ το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας. H στρατηγική της Ελλάδας για τον τουρισμό επιδιώκει τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο:
· Tη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ανθεκτικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος
· Την προσέλκυση επενδύσεων σε καταλύματα υψηλής ποιότητας και σε συγκροτήματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Εμβληματικά projects που έχουν πάρει το «πράσινο φως» για υλοποίηση:
Το παραθεριστικό θέρετρο Kilada Hills συνολικής έκτασης 2,026 στρεμμάτων, της Dοlphin Capital, αποτελεί την πρώτη Στρατηγική Επένδυση στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα που έλαβε οικοδομική άδεια απευθείας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βάσει όσων προβλέπει ο νόµος για τις στρατηγικές επενδύσεις. Η ανάπτυξη του έργου πραγματοποιείται σε δύο κύριες φάσεις. Η πρώτη, περιλαμβάνει την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και η δεύτερη ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων καθώς επίσης και πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Η επένδυση υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του.
Η υλοποίηση του Elounda Hills στην Κρήτη από την εταιρεία Mirum Hellas, προϋπολογισµού 410 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεµµάτων πολυτελούς resort, το οποίο θα περιλαµβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιµένα-µαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης-spa.
Σύντομα ξεκινά η επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε έκταση 489 στρεµµάτων η εταιρεία θα δημιουργήσει συγκρότημά µε ξενοδοχείο 5 αστέρων, ανεξάρτητες κατοικίες και µαρίνα µε 60 θέσεις ελλιμενισμού.
Στην Αφάντου της Ρόδου προετοιμάζεται η επένδυση των M.A. Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments, που αναµένεται να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων δυναµικότητας 2.600 κλινών, καθώς και πολυτελείς κατοικίες, µε επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή.
Εκτός από τα νέα µεγάλα έργα, επεκτείνονται και ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγµα το Costa Navarino που σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχεδίου ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης της Μεσσηνίας. Η επένδυση αφορά νέα γήπεδα γκολφ, δύο νέα ξενοδοχεία µε 875 κλίνες, τουριστικές κατοικίες και θεματικά ξενοδοχεία συνολικής δυναµικότητας 3.000 κλινών.
Στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα», εκτός από την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, αναμένονται επενδύσεις δισεκατοµµυρίων τα επόµενα χρόνια. Χαρακτηριστική περίπτωση τα Αστέρια Γλυφάδας, όπου επένδυση κοντά στα 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Grivalia Hospitality. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαµβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 400 κλινών, σουίτες και επιπλωµένες βίλες, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδότοπους, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.
Μεγάλοι όµιλοι του εξωτερικού εντείνουν τα επενδυτικά τους σχέδια, µε κορύφωση το επενδυτικό fund Blackstone Real Estate Partners Europe, το οποίο διαχειρίζεται ο αµερικανικός επιχειρηµατικός όµιλος Blackstone, που πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών µονάδων της Lοuis Group. H επένδυση αποτιµάται στα 178,6 εκατ. ευρώ, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, η Blackstone στοχεύει να επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Αλλωστε ο James Seppala, επικεφαλής European Real Estate στην Blackstone, σχολιάζοντας τη συµφωνία, δήλωσε πως αυτή «αντανακλά την εµπιστοσύνη µας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας» και πρόσθεσε πως «ευελπιστούµε σε περαιτέρω επενδύσεις».
Καινοτομία
Amazon Web Services
Η ταχύτητα με την οποία η χώρα μας θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι υψηλή και επιβεβαιώθηκε με την επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon CloudFront Edge στην Αθήνα, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.
Μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης παρέχονται σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF στην χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, βελτιώνοντας περισσότερο από 50% για τους Έλληνες καταναλωτές την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση σε online υπηρεσίες και περιεχόμενο.
Η επένδυση της παγκόσμιου κολοσσού Amazon Web Services στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αυξανόμενη σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά. Η εμπιστοσύνη της εταιρείας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και των υποδομών καθώς και τη σημασία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Pfizer Hellas
Την Άνοιξη του 2020 αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data/analytics) της Pfizer Hellas στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για επένδυση που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υλοποιείται ταχύτατα.
Tο digital hub, ένα εκ των έξι που προγραμματίζει συνολικά ο αμερικάνικος κολοσσός παγκοσμίως, αποτελεί την επένδυση που βάζει τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων αλλά και προμηνύει νέες επενδύσεις αιχμής.