«Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε ότι: «Ο σχεδιασμός είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Φύλαξη συνόρων, επιστροφές, αποσυμφόρηση νησιών και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Ουδείς αλάθητος. Και μία κυβέρνηση που παράγει πολύ πολιτική με θάρρος όπου εντοπίζονται λάθη θα διορθώνονται».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «Έχουμε άλλη πολιτική. Φαίνεται και στον Εβρο. Δείτε τι γίνεται με την αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο. Όποιος καινούριος αιτούντας άσυλο έρχεται, μέσα σε δύο μήνες, πρέπει να ξέρουμε αν δικαιούται άσυλο. Αλλιώς να επιστρέφει στην Τουρκία.
Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά.
Όποιος γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας και δεν δικαιούται άσυλο μην κάνει τον κόπο να έρθει στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε: «Έκαναν (σσ. ο ΣΥΡΙΖΑ) την Ελλάδα ένα μαγνήτη. Δεν έχω καμία υποχρέωση να δέχομαι στην Ελλάδα κανέναν οικονομικό μετανάστη».
Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανέφερε: «Τα νούμερα των δομών φιλοξενίας δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να προκαλούν τόσες αντιδράσεις. Να είστε σίγουροι ότι οι δομές θα γίνουν και ας υπάρχουν αντιδράσεις. Θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον σχεδιασμό. Οι δομές θα γίνουν. Η μεγάλη παρουσία μεταναστευτικών ροών είναι λογικό να πιέζει τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».