Συγκεκριμένα σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που «όπως το 1996 έρθει η Τουρκία σε ένα νησί της Ελλάδας» ο κ. Πομπέο διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, παγώνοντας την Ελλάδα και αυτούς που πιστεύουν πως θα μας στηρίξει η Ουάσινγκτον!
ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ!
Ωστόσο, στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα της Ρωσίας που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι ΗΠΑ σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε κυρώσεις για το θέμα της Κριμαίας, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα πως αν θέλουν έχουν τρόπους να αντιδράσουν και, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουν να το κάνουν.
«Ένα από τα καλά που υπάρχουν με το να γίνεται αυτή η συζήτηση τώρα και όχι πριν από ενάμιση χρόνο είναι ότι δεν χρειάζεται τώρα να μιλάμε υποθετικά.
Έχουμε μπει σε διάλογο με πάρα πολλές χώρες, δείτε τον διάλογο με την Ελλάδα» είπε ο κ. Πομπέο και συμπλήρωσε πως «εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ότι δεν είναι αυτός ένας τρόπος για να ευημερούν οι χώρες».
«Βλέπετε, καμία χώρα δεν έχει ασκήσει κυρώσεις στη Ρωσία, εμείς το κάναμε, γιατί αυτό που έχει κάνει η Ρωσία είναι απαράδεκτο. Καμία χώρα δεν έχει κάνει αυτό που κάναμε εμείς ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας» υπογράμμισε και κατέληξε:
«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ενεργοί τρόποι για να προστατέψουμε τις βασικές ιδέες της κυριαρχίας του κράτους Δικαίου και την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας. Και αυτά είναι και αισθήματα που έχουν και οι Έλληνες».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΑΛΛΙΑΣ
Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την ως «εχθρική ενέργεια», που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων» στην περιοχή.
«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.
«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται.
Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.