Τα παιδιά που εκτίθενται συχνά στους καυγάδες των γονιών τους, μπορεί να υποφέρουν από πολύ σοβαρές αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα δυσκολίες στην κοινωνική τους ανάπτυξη και συμπεριφορά.
Νέα έρευνα δείχνει ακόμη, ότι οι οικογενειακές συγκρούσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια λειτουργούν ως γονείς, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτές τις διαμάχες.
Τα μούτρα, το να φεύγει κανείς από το σπίτι, το να χτυπά δυνατά τις πόρτες ή να κάνει τα παιδιά το επίκεντρο ενός καυγά μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε τέτοιας φύσης συγκρούσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα όταν οι γονείς λειτουργούν με πιο θετικό τρόπο κατά τη διάρκεια ενός καυγά και όταν αυτοί καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα, ή επιλύονται.
Τα ζευγάρια μπορούν να μάθουν να «μαλώνουν καλύτερα», έτσι ώστε τα παιδιά τους να υποφέρουν λιγότερο, τονίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν μέσα σε μια σχέση, και όπως υποστηρίζουν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Susσeξ, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν με πιο τρόπο μπορούν να… μαλώνουν έτσι ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβής για τα παιδιά τους, μιας και τα οικογενειακά πρότυπα περνούν από γενιά σε γενιά.
«Γνωρίζουμε ότι οι καυγάδες είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν. Δεν έχει σημασία τόσο αν μαλώνει κανείς, αλλά πώς το κάνει αυτό, γιατί αυτό είναι που έχει σημασία για τα παιδιά» ανέφερε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, η Dr Catherine Houlston.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι με τον καιρό, οι επιδράσεις της έκθεσης σε καυγάδες μεταξύ των γονιών, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, πόνους στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η ανάπτυξή τους εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθει όταν βλέπει τους γονείς του να μαλώνουν» πρόσθεσε η ίδια.
«Όταν ένα παιδί δει τους γονείς του να μαλώνουν και στη συνέχεια να καταφέρνουν να βρουν μια λύση, αντιλαμβάνεται ότι οι δύσκολες καταστάσεις μπορεί να επιλυθούν και έτσι νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια» κατέληξε.