Ένα πιάτο που θέλει το χρόνο του αλλά αξίζει τον κόπο. Συνοδεύεται ιδανικά με στρογγυλές πατατούλες με πάπρικα και λευκό κρασί.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:10′ Χρόνος μαγειρέματος:1:40′ Έτοιμο σε:1:50′
του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από κιλότο, σε μεγάλες μπουκιές
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πράσο ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο μέρος)
1 φινόκιο ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
3 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 ποτήρι του νερού λευκό αρωματικό κρασί
1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε τις μπουκίτσες του κρέατος σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά, το πράσο, το φινόκιο και το σέλινο. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μοσχομυρίσει η κουζίνα σας.
Ρίχνετε ξανά τις μπουκίτσες του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνετε τη δάφνη, το μπαχάρι, το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε με το λευκό αρωματικό κρασί.
Αφήνετε να πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε το κρέας για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 ώρα επιπλέον. Προς το τέλος ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και δυναμώνετε τη φωτιά. Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα. Αδειάζετε το φαγητό σε πιατέλα και το σερβίρετε με μικρές στρογγυλές πατάτες.
olivemagazine.gr