Τα παιδιά που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να ακολουθούν θεραπεία και να παρακολουθούνται σε όλη τους την ανάπτυξη.
«Ο θυρεοειδής ρυθμίζει το μεταβολισμό του συνόλου του μεταβολισμού: ο ρόλος του είναι καθοριστικός κατά την ανάπτυξη του παιδιού, ακόμα από τα πρώτα στάδια της κύησης», δηλώνει η καθηγήτρια Juliane Léger, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Robert-Debré του Παρισιού.
Ο υποθυρεοειδισμός (ανεπαρκής παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών) είναι σπάνια εκ γενετής- 1 περίπτωση στις 3.500 γεννήσεις τον χρόνο- αλλά δημιουργεί αναπτυξιακά προβλήματα και καθυστερημένη ψυχοκινητική ανάπτυξη.
Τα παιδιά πρέπει να παίρνουν για όλη τους τη ζωή ένα χάπι θυρεοειδών ορμονών μια φορά την ημέρα και να παρακολουθούν συχνά τα επίπεδα της ορμόνης ΤSH, κυρίως κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους. Αυτή η θεραπεία τα βοηθά να έχουν μια ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική όπως τα υπόλοιπα παιδιά, όπως επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας. Μόνο εκείνοι που δεν είχαν λάβει θεραπεία ή τη βέλτιστη παρακολούθηση παραπονέθηκαν για χαμηλότερης ποιότητας ζωής ή επαγγελματική αποτυχία.
Αν ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι ένα σπάνιο γεγονός, οι γυναίκες βιώνουν συχνά κατά την εγκυμοσύνη τους μια περίοδο προσωρινού υποθυρεοειδισμού η οποία πολλές φορές επιδεινώνεται στην έλλειψη ιωδίου. Το ιωδιούχο αλάτι δεν είναι μια λύση για όλους. Ιώδιο συμπληρωμάτων συνιστάται πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μέχρι την εφηβεία. Στη συνέχεια, ως ενήλικες, τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο, με αποκορύφωμα την περίοδο της εφηβείας.
Διαβάστε ακόμη:
Θυρεοειδής: Ποιες τροφές τον βλάπτουν και ποιες όχι
Πώς θα καταλάβετε ότι ο θυρεοειδής σας… τεμπελιάζει!