Σκληραίνει το παζάρι με τους δανειστές
Καθαρή εικόνα όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για την «επόμενη μέρα» μετά το Μνημόνιο επιδιώκει να έχει η κυβέρνηση και προχωρά σε αναπροσαρμογή τακτικής, μετά τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξουν δύο διαδοχικές φάσεις, της αξιολόγησης και του ορισμού νέου πλαισίου στήριξης, η τελική φάση της διαπραγμάτευσης αφορά πακέτο λύσης τόσο για την τρόικα, όσο και για τη γραμμή πίστωσης και το ρόλο του ΔΝΤ στο ερχόμενο έτος.
Επιβαρυντικός παράγοντας της όλης κατάστασης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, σύμφωνα με την Καθημερινή, παραμένει το «πολιτικό ρίσκο», για το οποίο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα – και όχι σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – ώστε να λάβει γνώση των δεδομένων.
Το πακέτο της διαπραγμάτευσης συνεπάγεται πως σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν συμπεριληφθούν στην τρέχουσα θα παραπεμφθούν ως όροι στην πιστωτική γραμμή του 2015, δίνοντας παράλληλα στην Ευρωζώνη το χρόνο για να καταλήξει στους όρους στήριξης και το ρόλο του ΔΝΤ, για να μη βρεθεί η Αθήνα προ εκπλήξεων. Επιπροσθέτως, μία συμφωνία που θα περιελάμβανε ορισμένα αντιδημοφιλή μέτρα και παράλληλα μία λύση της «επόμενης μέρας» που θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θεωρείται δεδομένη από τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Εκκρεμότητα που δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πάντως στη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για προσφυγή στον ELA αντί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας από 1/1/2015, μπροστά στο ενδεχόμενο «κενού» στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Το δεύτερο ενδεχόμενο που ανοίγει η νέα προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Αν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στις πολιτικές συνθήκες, μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στην περίπτωση που αυτή αποβεί άκαρπη, θα πρέπει να αναζητηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει σειρά επαφών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιδιώκεται συμφωνία στο σύνολο των θεμάτων, χωρίς να «καταπατώνται» οι βασικές γραμμές. Συγκεκριμένα, η Αθήνα δεν αποδέχεται τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και ο προϋπολογισμός που πρόκειται να κατατεθεί δεν θα αναγνωρίζει δημοσιονομικό κενό. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό κενό που «βλέπει» η τρόικα περιορίστηκε από τα 3, 6 εκατομμύρια ευρώ στα μισά.
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι δεν τίθεται θέμα για αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγές στις συντάξεις, στις ομαδικές απολύσεις και στον ΦΠΑ. Αντιθέτως, προχωρούν οι συζητήσεις για το συνδικαλιστικό νόμο σε σχέση με το λοκ άουτ και το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.