Ο υπουργός -πλέον- Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την αλλαγή συνόρων της χώρας η οποία θα ξεκινήσει με μερική επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης από το Ιόνιο, εξαιρώντας το Αιγαίο, αποδεχόμενοι το πάγιο τουρκικό αίτημα περί “ειδικών συνθηκών” .
Συνεπώς επιβεβαιώνει με αυτόν τον τρόπο τις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Ε.Ράμα ο οποίος είπε πως οι δύο χώρες “συζητούν τα σύνορα”.
Ο Γ.Κατρούγκαλος τόνισε πως η αλλαγή συνόρων της χώρας είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση και η επέκταση χωρικών υδάτων θα ξεκινήσει από το Ιόνιο. Δεν αποκάλυψε πως θα γίνει ο τρόπος καθορισμού των χωρικών υδάτων πχ αν θα γίνει με γραμμές βάσης. Ομως το σίγουρο είναι πως δημιουργεί προηγούμενο και για το Αιγαίο.
Η “χαρτογράφηση έχει ολοκληρωθεί” είπε ενώ ανέφερε ότι στη συνέχεια «θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές» αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει ή να πει αν θα συμπεριληφθούν και τα Κύθηρα.
Υπενθυμίζουμε, τους κινδύνους της μερικής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, εκτός Αιγαίου. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό αποδέχεται το θεμελιώδες τουρκικό επιχείρημα περί «ειδικών συνθηκών».
Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων.
Βέβαια το γεγονός πως οριοθετεί χρονικά την επέκταση των χωρικών υδάτων το καλοκαίρι σημαίνει ότι προσπαθεί να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, αν έχουν γίνει -όπως όλα δείχνουν- εκλογές μέχρι τότε.
«Είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση, στις άμεσες προτεραιότητές μας, και θα γίνει και γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με Ιταλία και με Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του.
Διαφωνία φαίνεται ότι υπάρχει ως προς τον τρόπο που θα γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων, με τον κ. Κατρούγκαλο να θεωρεί ότι χρειάζεται ειδικός νόμος και με άλλους να θεωρούν ότι η επέκταση μπορεί να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ή νόμο.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σ’ επίπεδο χαρτογράφησης, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν πλήρως τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και με τρόπο συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο». Αρχικά, η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει στο Ιόνιο «όπως ορίζεται στις Διεθνείς Συνθήκες της χαρτογράφησης στο Ιόνιο και μετά φυσικά θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές. Αλλά ακριβώς επειδή η άμεση σκοπιμότητα της πρώτης αυτής επέκτασης αφορά στις ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, ξεκινάμε με Ιόνιο».
«Δεν άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας»
Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «δεν άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας, εξακολουθεί να έχει έντονα χαρακτηριστικά αναθεωρητισμού». Γι’ αυτό, η ελληνική πλευρά βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στον διάλογο, που θέλει να επανενεργοποιήσει.
Στόχος της κυβέρνησης είναι αρχικά η εξασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν ανά καιρούς συμφωνηθεί «και από κει και πέρα να δούμε αν μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα μέτρα σ’ αυτή την κατεύθυνση».Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες 1 2