Το σπίτι σου είναι ο χώρος, όπου μπορείς να καταφεύγεις για να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις, να βρεθείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Το διακοσμείς με μεράκι, το καθαρίζεις και θέλεις να το βλέπεις στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση. Οι δύσκολοι λεκέδες επιβουλεύονται αυτή την προσπάθεια και μπορούν να κάνουν τη ζωή σου δύσκολη. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν επικίνδυνο για την υγεία λεκέ, όπως είναι η μούχλα στον τοίχο, πρέπει να λάβεις δράση άμεσα και αποφασιστικά.
Η μούχλα είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται σε κλειστά περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία και έλλειψη φωτισμού. Κοινώς, τα πιο ευάλωτα σημεία του σπιτιού είναι το μπάνιο, το υπόγειο, καθώς και οι ντουλάπες. Τι συμβαίνει, όμως, όταν ανακαλύπτεις σημάδια μούχλας σε έναν τοίχο του σαλονιού, ή της κρεβατοκάμαρας ή υπάρχει μούχλα στο ταβάνι; Πριν καταβληθείς από φόβο, καλό θα ήταν να γνωρίζεις γιατί αναπτύχθηκε η μούχλα στον τοίχο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πράξεις με τον πιο δραστικό τρόπο, ώστε να την αποχαιρετήσεις για τα καλά.
Γιατί σχηματίζεται μούχλα στον τοίχο και το ταβάνι;
1. Έχει σπάσει σωλήνας νερού
Αν τα σημάδια μούχλας εμφανίστηκαν ξαφνικά, δηλαδή αν το σπίτι σου δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα μούχλας ξανά, τότε ίσως οι υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν κάποια βλάβη. Ένας σπασμένος σωλήνας προκαλεί διαρροή στο εσωτερικό μέρος των τοίχων. Συνεπώς, η υγρασία αυξάνεται ραγδαία και εκδηλώνεται με τη μορφή ενός λεκέ από μούχλα στον τοίχο. Δυστυχώς, αν αυτή είναι η περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να αναθέσεις σε έναν επαγγελματία να επισκευάσει τη βλάβη και έπειτα μπορείς να αντιμετωπίσεις το λεκέ από μούχλα.
2. Ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς
Μήπως το σπίτι σου έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν “αναπνέει” αρκετά; Σίγουρα, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάτι πολύ σημαντικό για το σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι και οι τοίχοι έχουν ανάγκη από επαρκή κυκλοφορία καθαρού αέρα. Είναι καλό να αερίζεις το χώρο για μερικές ώρες κάθε μέρα, κρατώντας τα παράθυρα ανοιχτά. Στην ίδια λογική, ακόμα και το πλυντήριο ρούχων σου έχει ανάγκη να αφήνεις την πόρτα του ανοιχτή για λίγη ώρα μετά από κάθε πλύση. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσεις προβλήματα μούχλας στα ρούχα.
3. Οι τοίχοι δεν έχουν επαρκή θερμομόνωση
Ιδίως το χειμώνα, είναι πολύ πιθανό να κληθείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό. Φυσικά, αν έχεις μεριμνήσει για τη μόνωση της ταράτσας και των τοίχων σου, είναι μάλλον απίθανο να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν δεν έχουν μονωθεί με τα κατάλληλα υλικά οι τοίχοι και η ταράτσα; Η διαφορά ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του τοίχου είναι πολύ μεγάλη.
Όταν ανάβεις το καλοριφέρ, ή το τζάκι σου, προκειμένου να ζεσταθεί το σπίτι, οι τοίχοι ζεσταίνονται, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας να μετατρέπονται σε σταγόνες. Οι σταγόνες προσκολλώνται στους τοίχους και αυξάνουν την υγρασία τους. Έτσι, σταδιακά παρατηρείς τη δημιουργία ενός σημαδιού από μούχλα στον τοίχο. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να σου προκαλεί αυξημένη υγρασία στους τοίχους και το ταβάνι κάθε χειμώνα. Ωστόσο, αν βάλεις θερμοπρόσοψη στο κτίριο, θα βρεις ριζική λύση στο πρόβλημά σου.
4. Η ταράτσα δεν έχει μόνωση
Αν αντιμετωπίζεις σοβαρά προβλήματα με μούχλα στο ταβάνι, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η υγρασία στην ταράτσα του σπιτιού σου. Η μόνωση της ταράτσας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη, για να αποφεύγεις τα κρούσματα μούχλας. Αν κάθε χειμώνα αντιμετωπίζεις προβλήματα, σε διαστήματα με πολλές βροχές, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε καλύτερη εξωτερική μόνωση.
Πώς θα αντιμετωπίσω τη μούχλα στον τοίχο & το ταβάνι;
#1 Προετοιμάσου για τον καθαρισμό
Πριν επιχειρήσεις να καθαρίσεις μόνος/ -η σου τα σημάδια από μούχλα στον τοίχο, πρέπει να προβείς σε κάποιες βασικές ενέργειες. Το πρώτο και πολύ σημαντικό, είναι να ανοίξεις τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος. Ναι, ακόμα και κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, όπως και μετά τον καθαρισμό, το σπίτι σου πρέπει να μπορεί να αναπνέει. Ο σκοπός είναι να στεγνώσει φυσικά το σημείο που έχεις καθαρίσει και να ανανεωθεί ο αέρας του σπιτιού.
Επίσης, φρόντισε να μην έρθεις σε άμεση επαφή με τη μούχλα. Όπως ίσως γνωρίζεις, η μούχλα έχει κατηγορηθεί για ποικιλία ασθενειών με την πάροδο του χρόνου. Φόρεσε πλαστικά γάντια, ακόμα και ιατρική μάσκα, αν είναι δυνατόν. Είναι καλό να μην εισπνέεις τον αέρα που έχει μολυνθεί από μούχλα, την οποία αφαιρείς από τον τοίχο. Αφού βεβαιωθείς ότι έχεις προφυλάξει τον εαυτό σου, είναι ώρα να ασχοληθείς με τον καθαρισμό του τοίχου.
#2 Καθάρισε τα σημάδια μούχλας
Υπάρχουν διάφορα υλικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μούχλας. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να μην καταφύγεις στη λύση της χλωρίνης. Παρόλο που η χλωρίνη είναι ένα δραστικό λευκαντικό, είναι επίσης ένα υλικό που μπορεί να διαβρώσει τις επιφάνειες, άρα και τους τοίχους σου. Επίσης, εκ πρώτης όψεως μπορεί να διώχνει τη μούχλα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα την εξαλείψει. Αντιθέτως, θα δεις τα σημάδια να επιστρέφουν πολύ γρήγορα.
Καθαρισμός με λεμόνι & οξυζενέ
Ένα μείγμα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, περιέχει νερό, λεμόνι και οξυζενέ. Τι πρέπει να κάνεις; Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό, πρόσθεσε μισή κούπα χυμό από λεμόνι και μια κούπα οξυζενέ. Ανακάτεψε το μείγμα, για να γίνει ομοιογενές και στη συνέχεια γέμισε με αυτό ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψέκασε το μείγμα πάνω στο σημάδι από μούχλα στον τοίχο και τρίψε καλά, μέχρι να εξαφανιστεί η μούχλα.
Καθαρισμός με σαπούνι πιάτων ή λευκό ξύδι
Επίσης, αν η μούχλα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν και άλλα συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις. Μια λύση είναι να καθαρίσεις με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Εκτός από αυτό, μπορείς να δοκιμάσεις και την εναλλακτική λύση του λευκού ξυδιού, το οποίο είναι γνωστό για τη χρησιμότητα του στον καθαρισμό του σπιτιού.
Διάβασε επίσης: Πώς θα Εξαφανίσεις αποτελεσματικά τη Μυρωδιά της Μούχλας;
#3 Εξοπλίσου με έναν αφυγραντήρα
Καταλαβαίνουμε, πως οι καιροί είναι δύσκολοι και η βελτίωση της μόνωσης τοίχων και ταβανιού δεν είναι οικονομική. Για να βρεις προσωρινή λύση στο πρόβλημα, μπορείς να πάρεις έναν αφυγραντήρα. Ο αφυγραντήρας είναι ένα χρησιμότατο μηχάνημα, το οποίο μπορείς να βρεις στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Θα σε βοηθήσει στο να μην επανεμφανιστεί ξανά μούχλα, μετά τον καθαρισμό της.
Γενικά, γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι έναν αφυγραντήρα, όταν η υγρασία του σπιτιού σου φτάνει σε επίπεδα άνω του 50%. Πώς θα ξέρεις ότι τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού σου είναι πάνω από αυτό το επίπεδο; Ο πιο σίγουρος τρόπος, είναι να προμηθευτείς με ένα μετρητή υγρασίας. Ο μετρητής θα σου επιδεικνύει τα επίπεδα υγρασίας του χώρου ανά πάσα στιγμή, ώστε να ξέρεις αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια.
#4 Μόνωσε το σπίτι σου
Αν έχεις κουραστεί να αντιμετωπίζεις μούχλα στο ταβάνι ή τους τοίχους κάθε χειμώνα, μια λύση μένει. Θα πρέπει να ενισχύσεις τη μόνωση, εσωτερικά και εξωτερικά, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζεις. Οι επαγγελματίες της πλατφόρμας μας μπορούν να μελετήσουν το χώρο σου και να σου δώσουν τις καλύτερες προσφορές, για να σε απαλλάξουν από την ενοχλητική υγρασία και μούχλα.
Όσο για το εσωτερικό του σπιτιού, αν δε σε ικανοποιεί η ιδέα της εγκατάστασης αφυγραντήρα, μπορείς να βάψεις τους τοίχους με ειδικά, αντιμουχλικά χρώματα. Η απόφαση είναι, σε κάθε περίπτωση, δική σου και πρέπει να ληφθεί με γνώμονα το οικονομικό και το λειτουργικό σου συμφέρον. Αναζήτησε τη λύση που ταιριάζει στις ανάγκες σου και δε θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της μούχλας ξανά.
Πηγή: douleutaras.gr