Oρίστηκαν αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν την διαδικασία εκχώρησης του Αιγαίου στην Τουρκία αν και ο διορισμός τους αποτελεί απλά τυπική υπόθεση καθώς η επόμενη κυβέρνηση δεν θα τους διατηρήσει στις θέσεις τους.
Οσο και αν “τρέξει” ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός πως δεν προλαβαίνει, καθώς απαιτείται μεγάλο διάστημα μέχρι την υπογραφή Συνθηκών. Μέχρι το Μάιο ή στην χειρότερη περίπτωση τον Σεπέμβριο, “αποχαιρετά” την εξουσία.
Αυτό που θα πρέπει να δούμε πλέον είναι τις προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης. Θα συναινέσει στην εκχώρηση του Αιγαίου;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α.Τσίπρας συμφώνησε στον “οδικό χάρτη” που οδηγεί στην εκχώρηση του Αιγαίου στην Αγκυρα.
Πιο αναλυτικά, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στα μέσα Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με το κυπριακό, θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης, θα υπάρξει επικοινωνία σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα του Τούρκου ΥΠΕΣ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ώστε να τεθεί επί τάπητος το πώς εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Στον τομέα της οικονομίας και του τουρισμού, έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα και της υπουργού Εμπορίου της Τουρκίας.
Εξετάζεται επίσης, μέχρι το καλοκαίρι να λειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη-Θεσσαλονίκη. Τέλος, σχεδιάζεται η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ, αλλά και επενδύσεις στην Ελλάδα.