Μια αιματολογική εξέταση θα εντοπίζει το Αλτσχάιμερ έως και 10 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Ομοσπονδίας των Αμερικανικών Ενώσεων Πειραματικής Βιολογίας FASEB.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, η μελέτη με ελληνική συμμετοχή –βασικός συντάκτης ήταν ο Δημήτριος Καπογιάννης– παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Κοινότητας Νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.
Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, το μέγεθος του υπό μελέτη δείγματος ήταν μικρό και δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη εμπορική πατέντα για το τεστ, ωστόσο οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μετρούν την αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο, σύμπτωμα ενδεικτικό της ύπαρξης του Αλτσχάιμερ.
Το τεστ μπορεί να εντοπίζει τα πρώτα σημάδια της νόσου έως και 10 χρόνια πριν την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η αναχαίτιση της νόσου σε αρχικό στάδιο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η έγκαιρη επέμβαση μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό νοητικής κατάπτωσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ζωντανούς ασθενείς με Αλτσχάιμερ καθώς και παλαιότερα δείγματα αίματος που είχαν καταψυχθεί από 1 έως και 10 χρόνια πριν την επίσημη διάγνωση. Μετρώντας τα επίπεδα ενός υποδοχέα της ινσουλίνης (IRS-1) στο αίμα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να συμπεράνουν με βεβαιότητα ποια δείγματα προέρχονταν από ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Τα νέα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, θα πρέπει όμως να επαληθευτούν βάσει μεγαλύτερου δείγματος.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Δημήτριος Καπογιάννης, νευροεπιστήμονας από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση, δήλωσε στο Bloomberg Businessweek: «Χρειάζεται αναπαραγωγή και επαλήθευση, όμως είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα ευρήματα θα επαληθευτούν.»