Η περίοδος της εμμηνόπαυσης και οι ορμονικές αναταράξεις που αυτή περιλαμβάνει δημιουργούν αρκετά συχνά δυσάρεστα συμπτώματα στις γυναίκες μέσης ηλικίας.
Οι επιστήμονες της Κλινικής Mayo με επικεφαλής την Richa Sood, γενική παθολόγο και εξειδικευμένη στην γυναικεία υγεία, εστιάζουν στην ενσυνειδητότητα (mindfulness) προτείνοντάς την ως τη μέθοδο που μειώνει τα συμπτώματα βοηθώντας τις γυναίκες να βιώσουν κατά πολύ ευκολότερα την περίοδο αυτή της ζωής τους.
«Μελετήσαμε και βρήκαμε ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας με υψηλότερα ποσοστά ενσυνειδητότητας βιώνουν λιγότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εν λόγω μέθοδος θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο που θα βοηθήσει τις γυναίκες να τα αντιμετωπίσουν και μαζί το γενικότερο άγχος τους», τόνισε η Δρ. Sood.
H ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή και την παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων χωρίς επικριτική διάθεση. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και η έρευνα
Μία γυναίκα θεωρείται πως βρίσκεται στην εμμηνόπαυση όταν συμπληρώσει ένα χρόνο χωρίς έμμηνο ρύση.
Συνήθως τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν μπορούν να περιλαμβάνουν:
Εξάψεις Νυχτερινή εφίδρωση Κολπική ξηρότητα Μεταπτώσεις διάθεσης
Η έρευνα της Δρ. Sood και των συνεργατών της συμπεριλάμβανε 1.744 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών οι οποίες δέχτηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Γυναικολογική Κλινική της Κλινικής Mayo. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία αξιολόγησαν τα συμπτώματά της εμμηνόπαυση, το αντιληπτό επίπεδο άγχους και τα επίπεδα ενσυνειδητότητάς τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλό σκορ ενσυνειδητότητας είχαν λιγότερα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
«Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα της έρευνας ήταν το ότι τα υψηλά επίπεδα ενσυνειδητότητας συνδέονταν χαμηλό σκορ εξάψεων και νυχτερινής εφίδρωσης» τόνισε, η Δρ. Soo, ενώ προσθέτει πως «ένα άλλο συναρπαστικό εύρημα της έρευνας είναι η σύνδεση της ενσυνειδητότητας με τα χαμηλά σκορ ευερεθιστότητας, κατάθλιψης και άγχους στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Πώς θα πετύχουμε την ενσυνειδητότητα
«Το πρώτο βήμα για να πετύχουμε την ενσυνειδητότητα είναι να καταλάβουμε πως οι σκέψεις μας είναι στον αυτόματο πιλότο τις περισσότερες φορές. Ο στόχος κατά τη διάρκεια των στιγμών που σκεφτόμαστε δεν είναι να αδειάσουμε το μυαλό μας αλλά να παρατηρούμε τη λειτουργία του ενώ γίνεται πιο επιεικές και ευγενικό με τον εαυτό μας. Το δεύτερο βήμα είναι να δημιουργούμε μία παύση. Παίρνουμε μία βαθιά ανάσα και παρατηρούμε το χώρο μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας χωρίς επικριτική διάθεση. Η ηρεμία που θα επιφέρει θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους», καταλήγει η Δρ. Sood.
ygeiamou.gr