Τα μύρτιλα είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που θωρακίζουν τον οργανισμό.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E, και β-καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.
Έχει βρεθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα φλαβονοειδή του προστατεύουν έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι φαινολικές ενώσεις του βοηθούν στην επιβράδυνση της καρδιαγγειακής νόσου μέσω της μείωσης της οξείδωσης των λιπιδίων του αίματος, ενώ αποτελεί ασπίδα και κατά του διαβήτη.
Έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθά στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών και την επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, τα μύρτιλα ωφελούν και τη στοματική υγεία, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών, περιορίζοντας τη δράση των βακτηρίων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ εξέτασαν μέρη από βατόμουρα, μύρτιλα και φράουλες στα στοματικά βακτήρια και διαπίστωσαν εντυπωσιακή μείωση των βακτηρίων ειδικά από την κατανάλωση μύρτιλων και βατόμουρων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα φρούτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «όπλα της φύσης» ενάντια στη φθορά των δοντιών, π.χ. στην παραγωγή προϊόντων στοματικής υγιεινής, όπως τα στοματικά διαλύματα.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως, ότι λόγω των σακχάρων που περιέχουν, τα μύρτιλα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και ιδανικά πρέπει να τρώγονται σε συνδυασμό με άλλες τροφές και όχι ως σνακ.
Πηγή: onmed.gr