Το πιάτο προς τιμήν του καλοφαγά κόμη Πάβελ Στρoγγανόφ έχει δικαιωματικά μια θέση στα κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια σας αφού κερδίζει τους πάντες με τη μοναδική γεύση του.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:15′
του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
1½ κιλό μοσχαρίσιο κότσι, σε 6 χοντρές φέτες
300γρ. αλεύρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
½ κιλό μανιτάρια
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας Worcestershire sauce
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε καλά και σκουπίζετε τις μερίδες του κρέατος, τις αλατίζετε, τις αλευρώνετε και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τις σοτάρετε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα και στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε στην άκρη.
Ξαναβάζετε στο τηγάνι τις μερίδες του κρέατος, συμπληρώνετε ένα νεροπότηρο νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας, αλατίζετε, πιπερώνετε, ρίχνετε τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση το φαγητό το αφήνετε να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου. Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνετε και τα μανιτάρια.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος και, όταν η σάλτσα στο τηγάνι έχει δέσει, ρίχνετε το μίγμα μέσα. Ανακατεύετε και πάλι και σερβίρετε το στρογκανόφ ζεστό, συνοδεύοντάς το με σπυρωτό πιλάφι ή πατατούλες τηγανητές ή πουρέ πατάτας.
olivemagazine.gr