Η ελαφριά τεχνική στο ψήσιμο και η ακόμη πιο ελαφριά σάλτσα ντομάτας δίνουν μια ντελικάτη, αλλά ενδιαφέρουσα γεύση στο παραδοσιακό και πλούσιο αυτό πιάτο.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:25′ Χρόνος μαγειρέματος:35′ Έτοιμο σε:60′
από την Γεωργία Κοφινά
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
750γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο
3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, χοντρές (μόνο την ψίχα)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και λιωμένο καλά
¼ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1 αβγό χτυπημένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
400γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και το στύβετε καλά. Ζυμώνετε τον κιμά με το ψωμί, το σκόρδο, το αβγό, το κύμινο, το αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτάτε τα δάχτυλά σας στο κρασί, παίρνετε μικρές ποσότητες από τον κιμά και πλάθετε κλασικά μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο σε λαδωμένο ταψί, τα περιχύνετε με το λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ανακατεύετε το χυμό ντομάτας με το λάδι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα της ντομάτας. Τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού τη δάφνη και το ξυλάκι κανέλας. Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια συνοδεύοντας με άσπρο πιλάφι.
olivemagazine.gr