Ένα ξεχωριστό στιφάδο που αντί για κρέας γίνεται με διάφορα μανιτάρια. Το σπανάκι και τα μαυρομάτικα φασόλια δίνουν στο φαγητό ακόμη πιο πλούσια γεύση.
Μερίδες:5-6 Χρόνος προετοιμασίας:25′ Χρόνος μαγειρέματος:45′ Έτοιμο σε:1:10′
του Δημήτρη Σκαρμούτσο
Υλικά
1 κιλό μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, λευκά, πλευρώτους)
½ κιλό κρεμμύδια στιφάδου καθαρισμένα
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας ξίδι
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 ξύλο κανέλα
1 φύλλο δάφνη
½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
500γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Κόβετε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια του στιφάδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο, τα μανιτάρια, το θυμάρι, τις ντομάτες, την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Σβήνετε με το κρασί και το ξίδι, αφήνετε να εξατμιστούν και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα, αλάτι, πιπέρι και βράζετε για περίπου 10 λεπτά ακόμη μέχρι να ψηθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Αφαιρείτε το ξύλο κανέλας και το φύλλο δάφνης και σερβίρετε.
olivemagazine.gr