ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΕΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ROSETTA ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ TCHOURI

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΕΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ROSETTA ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ TCHOURI

Τη δική της διαστημική ιστορία έγραψε σήμερα η Ευρώπη, καθώς με απόλυτη επιτυχία στεφθηκε η επιχείρηση προσεδάφισης του ρομποτικού διαστημικού σκάφους «Rosetta», σε έναν κινούμενο κομήτη, τον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο (Tchouri).

Το σημείο που έχει επιλεγεί για την προσεδάφιση έλαβε το όνομα Αγκιλκία, από ένα νησί του Νείλου.

Πρόκειται για μία μη επανδρωμένη αποστολή, την οποία διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Ένα μεγάλο ιστορικό επίτευγμα εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των επιστημόνων που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο εν λόγω κομήτης, με την παγωμένη και ανώμαλη, επιφάνεια βρίσκεται μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκεί υπάρχουν βράχοι ύψους έως και 50 μέτρων, ρωγμές και λοφίσκοι.

Η στιγμή της επιβεβαίωσης της προσεδάφισης

Το μη επανδρωμένο σκάφος «Rosetta», που βρίσκεται από τον Αύγουστο σε τροχιά γύρω από τον κομήτη, απελευθέρωσε το ρομποτικό σκάφος-εργαστήριο, το οποίο φέρει την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Philae». Απώτερος στόχος είναι να συλλέξει στοιχεία, όπως φωτογραφίες, και υλικό από το έδαφος του κομήτη.



Ζωντανή εικόνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος


Το δυσκολότερο κομμάτι της αποστολής θα είναι ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών οχήματος προσγείωσης «Φίλαι» από το βάρους τριών τόνων σκάφος «Ροζέτα». Συνολικά για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η αποστολή θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα για τους διαστημικούς επιστήμονες καθώς το σκάφος Rosetta είναι το πρώτο που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της σύνθεσής του, οι επιστήμονες αποκαλούν τον κομήτη “βουνό από πάγο”.

Στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, το Rosetta ξεκίνησε να επιταχύνει προς τον κομήτη για να απελευθερώσει τη συσκευή Philae και λίγες ώρες αργότερα, τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν τελικά αποκολλήθηκε η συσκευή.

«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο», είχε επισημάνει ο Άντρακα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής, προσθέτοντας: «Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν».

Ωστόσο, η αγωνία πέρασε όταν ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με τον Ακομάτζο να λέει: «Τώρα το Philae έχει πάρει το δρόμο του προς τον κομήτη. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που λειτούργησε άψογα».

Λίγες ώρες μετά το διαχωρισμό, η πρώτη φωτογραφία εστάλαη από το Philae και δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας τους ηλιακούς συλλέκτες του Rosetta.

7c6c0294-a60c-418d-b545-1ee88a5b697e_640x640

Στο μεταξύ, η επαφή ανάμεσα στο διαστημικό σκάφος Rosetta και το ρομπότ Philae αποκαταστάθηκε με τον Πάολο Φέρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA, να επιβεβαιώνει ότι η Rosetta λαμβάνει το σήμα του Philae.

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, το Philae θα μεταδίδει εικόνες την ώρα που προσεγγίζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κομήτης απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο κέντρο της Ευρωπαικής Διαστημικής Υπηρεσίας περίπου μισή ώρα αργότερα.


«Η ρίψη (από το σκάφος Rosetta) πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα», δήλωσε λίγα λεπτά μετά την αποκόλληση ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής Rosetta Αντρέα Ακομάτσο.

Στην περίπτωση που η συσκευή το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί και για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

Ο κομήτης 67P που… βρομάει

Πρόκειται για τον κομήτη Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο, από τον οποίο αναδύονται δυσάρεστες οσμές. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις της αποστολής Rosetta αποκαλύπτουν ότι η διαστημική χιονόμπαλα αναδίδει μάλλον δύσοσμα αέρια, τα οποία όμως μπορούν να μας διαφωτίσουν για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Από τον περασμένο Αύγουστο, το Rosetta της ESA κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και παρακολουθεί την επιφάνειά του.

Ο κομήτης απέχει πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Από τις τελευταίες φασματοσκοπικές μετρήσεις της Rosetta προκύπτει ότι, οι εκπομπές του κομήτη περιέχουν αμμωνία, μεθάνιο, μεθανόλη, φορμαλδεΰδη, υδρόθειο, υδροκυάνιο, διοξείδιο του θείου και δισουλφίδιο του άνθρακα. «Το άρωμα του κομήτη 67P είναι αρκετά δυνατό, θυμίζει κλούβιο αυγό…

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact