Δεμένα στα λιμάνια κρατούν τα πλοία οι θυελλώδεις άνεμοι από την επέλαση του «Ξενοφώντα». Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας.
Μετά τον «Ξενοφώντα», ακολουθεί ο «Ζορμπάς»…
Ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το βαρομετρικό χαμηλό είναι «πολύ πιθανό» να παρουσιάσει «τροπικά χαρακτηριστικά», που σημαίνει ότι θα φέρει ανέμους έντασης 12 μποφόρ, ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματισμό του αποκαλούμενου «ματιού».
Η meteo επισημαίνει πως η προγνωσιμότητα του κυκλώνα είναι «μικρή» ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.
Το σύστημα αναμένεται πάντως να «εξασθενήσει σημαντικά» καθώς θα πλησιάζει την ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες, γνωστοί με το όνομα Medicanes – από την σύνθεση των αγγλικών λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes» είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζονται μια ή δύο φορές στην Μεσόγειο.
Η έντασή τους ωστόσο είναι πολύ μικρότερη των αντίστοιχων τροπικών κυκλώνων.
Πάρος: Ο Ξενοφών έφερε σφοδρή θαλασσοταραχή και τεράστια κύματα!
Αγριεμένος εισέβαλε ο «Ξενοφών» και στο νησί της Πάρου. Μαζί του «έφερε» μια πρωτόγνωρη σαρωτική θαλασσοταραχή και θυελλώδεις ανέμους που αγγίζουν τα 10 μποφόρ.
Σε Παροικία, Νάουσα και σε άλλους παράκτιους οικισμούς η κακοκαιρία είναι πολύ έντονη και η Πάρος μοιάζει παραδομένη στο έλεος των θυελλωδών ανέμων που κατά πολλούς είναι οι σφοδρότεροι των τελευταίων χρόνων.
Η άμεση έκδοση τριήμερου απαγορευτικού απόπλου των πλοίων για τις ημέρες 25 – 27 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύει το μέγεθος της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στη θάλασσα του Αιγαίου, με τα νησιά του να σφυροκοπούνται ανελέητα από το βοριά και τα παράλιά τους να «δέρνονται» κυριολεκτικά από τη μανιασμένη δύναμη κυμάτων – μαμούθ τα οποία εξαφανίζουν τις ακτές από το χάρτη!
Ο «Ξενοφών» χτύπησε την Κρήτη – «Εξαφανίστηκε» η παραλία της Αγίας Πελαγίας
Μέχρι τις ταβέρνες έφτασε το κύμα στην Αγία Πελαγία όπου οι άνεμοι και η φουρτουνιασμένη θάλασσα έθεσε σε συναγερμό τους τοπικούς φορείς. Η φουρτούνα ήταν τόσο έντονη που η παραλία μοιάζει να έχει…«εξαφανιστεί» αφού η λεπτή λωρίδα γης καλύφθηκε από νερό και μια ομπρέλα παρασύρθηκε από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Μαλεβιζίου Εύη Αποστολάκη:
«η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη καθώς όλο το βράδυ το προσωπικό της ΜΑΕΔΗΜ βρισκόταν σε επιφυλακή και φρόντισε ώστε να απομακρυνθεί εγκαίρως όλος ο εξοπλισμός, ομπρέλες και ξαπλώστρες, από την παραλία. Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες και άλλες συνέπειες. Η φουσκοθαλασσιά ήταν πιο έντονη στην Αγία Πελαγία, αλλά καταγράφηκε επίσης στη Λυγαριά και στην παραλία του Μονοναύτη. Το νερό της θάλασσας μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στα καταστήματα.Όσοι διαθέτουν βάρκες έχουν ενημερωθεί ήδη και έχουν φροντίσει για αυτές αφού καταγράφονται άνεμοι».
Βυθίσεις σκαφών λόγω κακοκαιρίας σε Κάλυμνο, Θεσσαλονίκη και Ερέτρια
Βυθίσεις σκαφών λόγω κακοκαιρίας σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα, σε Κάλυμνο, Θεσσαλονίκη και Ερέτρια.
Συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή εντός του λιμένα Καλύμνου, σήμερα το μεσημέρι, βυθίστηκε το Τ/Χ ”ΠΗΓΑΣΟΣ” Τ. Καλύμνου 283, χωρίς επιβαίνοντες και χωρίς να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.
Παράλληλα, βυθίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα Ε/Π-Α/Κ ”ΖΩΗ” Λ. Ιερισσού 1743-Β και ”ΒΑΣΩ” Ν. Ιερισσού 273, χωρίς επιβαίνοντες και χωρίς να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση.
Τέλος, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας, πρωινές ώρες σήμερα, το Ε/Π-Α/Κ ”ΜΑΡΙΟΣ” Λ.Σ. 2792, χωρίς επιβαίνοντες και χωρίς να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ το ανωτέρω σκάφος ανελκύστηκε.
Οι Λιμενικές αρχές σε Θεσσαλονίκη και Κάλυμνο, διενεργούν προανάκριση ενώ , ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σκαφών για την ανέλκυσή τους.
Τα πρώτα χιόνια και θερμoκρασίες κάτω από το μηδέν
Αν και μόλις 26 Σεπτεμβρίου τα πρώτα χιόνια της νέας… σεζόν στη χώρα μας είναι γεγονός μετά την έλευση «Ξενοφώντα».
Η πρώτη κορυφή που «ντύθηκε» στα λευκά ήταν ο Όλυμπος όπως μας βεβαιώνει η web κάμερα που είναι τοποθετημένη στο 2.650 μέτρα με το πρώτο φως της ημέρας.
Πολύ νωρίς ήρθαν τα χιόνια και στη Στερεά Ελλάδα, καθώς «το έστρωσε» στο Βελούχι με τη θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο να φτάνει τους μηδέν βαθμούς, ενώ στο Καρπενήσι στους 7.
Στους -6 το θερμόμετρο στον Ολυμπο -Επεσαν οι πρώτες νιφάδες και στο Νυμφαίο
Στα λευκά ντύθηκαν οι κορυφές του Ολύμπου και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας, μετά την απότομη μεταβολή του καιρού και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά.
Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ– ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9FΜ, υποστήριξε πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.
«Η μέρα ξεκίνησε με τα πρώτα χιόνια της σεζόν. Είναι συνηθισμένο για τα υψηλά επίπεδα του Ολύμπου να χιονίζει τέτοια εποχή και η διαφορά θερμοκρασίας των πόλεων με το βουνό είναι 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω» τόνισε ο κ.Στύλλας.
Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.
«Από δω και πέρα που ο καιρός θα έχει σκαμπανεβάσματα, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί τα καταφύγια του Ολύμπου θα πρέπει να επικοινωνεί μαζί μας, να ενημερώνεται, ώστε να λαμβάνει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορεί να ανέβει με ασφάλεια στο βουνό. Το καταφύγιο θα παραμείνει ανοιχτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως τις 28 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η καλοκαιρινή σεζόν» πρόσθεσε ο διαχειριστής του καταφυγίου Χρ.Κάκαλος.
Εκτός όμως από τον ‘Ολυμπο και οι κάτοικοι στο Νυμφαίο της Φλώρινας είδαν τα ξημερώματα τις πρώτες νιφάδες χιονιού, ενώ η θερμοκρασία στον παραδοσιακό οικισμό έπεσε στον 1 βαθμό Κελσίου.