Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Swansea στην Ουαλία σε συνεργασία με Ινδούς συναδέλφους τους απέδειξαν ότι νανοσωματίδια που δημιούργησαν από φύλλα τσαγιού αναστέλλουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, καταστρέφοντας έως και το 80% αυτών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου ACS Applied Nano Materials, οι επιστήμονες έκαναν τη σημαντική αυτή ανακάλυψη όταν ερευνούσαν μια νέα μέθοδο παραγωγής ενός είδους νανοσωματιδίου, που ονομάζεται κβαντική κουκκίδα. Πρόκειται για μικροσκοπικό σωματίδιο, μεγέθους μικρότερου των 10 νανομέτρων (ενδεικτικά μια ανθρώπινα τρίχα έχει πάχος 40.000 νανομέτρα).
Αν και τα νανοσωματίδια ήδη χρησιμοποιούνται στην Ιατρική, οι κβαντικές κουκκίδες έχουν μόλις πρόσφατα βρεθεί στο στόχαστρο των επιστημόνων. Και έχουν πολλές δυνατότητες εφαρμογής, από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως τις απεικονιστικές τεχνικές και τη θεραπεία του καρκίνου.
Οι κβαντικές κουκκίδες μπορούν να παραχθούν χημικά, γεγονός που τις καθιστά κοστοβόρες, ενώ συνοδεύονται και από τοξικές επιδράσεις.
Οι Ουαλοί ερευνητές μελετούσαν μια μη τοξική φυτική εναλλακτική μέθοδο παραγωγής των κουκκίδων, με βάση ένα εκχύλισμα από φύλλα τσαγιού.
Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν μια ευρεία γκάμα συστατικών, περιλαμβανομένων πολυφαινόλων, αμινοξέων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μείγμα εκχυλίσματος από φύλλα τσαγιού με θειικό κάδμιο και θειούχο νάτριο, το οποίο στη συνέχεια άφησαν να επωαστεί για να προκληθεί ο σχηματισμός των κβαντικών κουκκίδων.
Στη συνέχεια εφάρμοσαν τις κουκκίδες σε καρκινικά κύτταρα πνεύμονα και παρατήρησαν ότι, τα φύλλα τσαγιού είναι μια απλούστερη, φθηνότερη και λιγότερο τοξική μέθοδος παραγωγής τους, ενώ αναστέλλουν και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Κατάφεραν να εισχωρήσουν στους νανοπόρους των καρκινικών κυττάρων και να καταστρέψουν έως και το 80% αυτών.
«Η έρευνα μας έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες που έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από φύλλα τσαγιού μπορεί να είναι μια μη τοξική μέθοδος παραγωγής κβαντικών κουκκίδων. Αλλά η πραγματική έκπληξη είναι το γεγονός ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα. Άρα είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός διερεύνησης της πιθανότητας ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών θεραπειών. Βέβαια, μπορούν να βρουν και άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα αντιμικροβιακές μπογιές για τη βαφή μεγάλων επιφανειών ή σε αντηλιακά προϊόντα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Σουντχαγκαρ Πατσαϊμουθου.
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν τον ρόλο του εκχυλίσματος από φύλλα τσαγιού στον έλεγχο καρκινικών κυττάρων και την διεπαφή μεταξύ κβαντικών κουκκίδων και καρκινικών κυττάρων.
Πηγή: in.gr