Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Neurology» καταδεικνύει ότι η πίεση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση άνοιας, καθώς ανοίγει το δρόμο για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες την εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών σχεδόν 13.000 εθελοντών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 90, οι εθελοντές είχαν ηλικία 48 έως 67 ετών.
Στον τελευταίο επανέλεγχο από το 2011-2013, πάνω από 5.000 από αυτούς βρίσκονταν ακόμα εν ζωή.
Ως προϋπερτασικοί θεωρήθηκαν οι εθελοντές με πίεση από 121/81 έως και 139/89 mmHg, ως υπερτασικοί όσοι είχαν πίεση από 140/90 και πάνω και ως υγιείς όσοι είχαν πίεση από 120/80 mmHg και κάτω.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση στη μέση ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών δύο δεκαετίες αργότερα.
Μάλιστα, αυξημένο μεν κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό διατρέχουν και όσοι πενηντάρηδες πάσχουν από προϋπέρταση, οριακά αυξημένη πίεση δηλαδή.
Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η υψηλή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για άνοια, καθώς η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών -κατά 2,7 χρόνια- ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωσή της.