Η ατοπική δερματίτιδα, πάθηση κοινώς γνωστή και ως έκζεμα, είναι μία φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, χρόνια και υποτροπιάζουσα.
Ξεκινά στην παιδική ηλικία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μέσα στους πρώτους έξι μήνες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 12-25% των παιδιών και 10-15% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Το ποσοστό για τη χώρα μας διαμορφώνεται στο 10% περίπου.
Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας
Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων παραγόντων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
– H διαταραγμένη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
– Ανοσολογικοί παράγοντες
– Περιβαλλοντικοί παράγοντες
– Γενετική προδιάθεση
Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ατοπική δερματίτιδα
Το έκζεμα ενδέχεται να κληρονομείται. Εκδηλώνεται συχνότερα σε οικογένειες με ιστορικό εκζέματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικού βρογχικού άσθματος.
Το 50-60% των παιδιών με έκζεμα έχουν τουλάχιστον άλλο ένα μέλος της οικογένειας με την ίδια νόσο, ενώ το 80% των παιδιών που θα εκδηλώσουν έκζεμα έχουν και τους δύο γονείς να πάσχουν επίσης από έκζεμα. Η ατοπική δερματίτιδα δεν εμφανίζεται, όμως, σε όλα τα παιδιά στην οικογένεια.
Πού εμφανίζεται κυρίως η ατοπική δερματίτιδα
Αν και το έκζεμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, ορισμένες περιοχές προσβάλλονται συχνότερα από άλλες.
Στα παιδιά παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, ενώ, καθώς μεγαλώνουν, επεκτείνεται σε χέρια και πόδια. Σε έφηβους και ενήλικες εμφανίζεται στα γόνατα, τους αγκώνες και τον λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα χέρια.
Πώς περιορίζονται τα συμπτώματα
Παρά το ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος. Οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή ουσιών που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα (σαπούνια, χημικά κ.ά).
Επίσης θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ξηροί καρποί, σόγια και ψάρια, καθώς μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα. Προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά ρούχα.
Ποια είναι η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή
Για τη θεραπεία ενδείκνυνται κορτιζονούχες κρέμες και αντισταμινικά. Σπάνια μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό αν η περιοχή του εξανθήματος έχει επιμολυνθεί.