ΥΛΙΚΑ
- 150 ml γάλα
- 80 γρ. κακάο
- 150 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 245 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανιλίνες ή 1 ΚΣ εκχύλισμα βανίλιας
Για την γκανάζ:
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. κουβερτούρα
- 1 ΚΣ σιρόπι καλαμποκιού
- 1 ΚΣ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα. Μόλις ζεσταθεί, το αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κακάο και την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
- Στη συνέχεια, χτυπάω με το ραβδομπλέντερ να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, με το αλάτι και τη σόδα.
- Στον κάδο της κουζινομηχανής χτυπάω το βούτυρο να αφρατέψει.
- Μετά προσθέτω τη ζάχαρη, τα αυγά ένα, ένα και τη βανίλια στο τέλος.
- Συνεχίζω με το αλεύρι εναλλάξ με το σοκολατένιο γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με το αλεύρι.
- Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνω το μείγμα.
- Ψήνω στους 180 °C για 50 – 60 λεπτά.
- Για την γκανάζ αναμιγνύω τη ζεστή κρέμα γάλακτος με τη κουβερτούρα, το σιρόπι και το βούτυρο.
- Όταν κρυώσει το κέικ το «λούζω» από πάνω με την γκανάζ, το αφήνω 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρω.
TIPS:
• Σπάμε τα αυγά ξεχωριστά
• Τα προσθέτουμε ένα, ένα στο μείγμα
• Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα
• Η γκανάζ με το σιρόπι και το βούτυρο θα διατηρήσει τη γυαλάδα της.
paxxi.gr