Στην Βουλή έφτασε το διαβιβαστικό των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση της Novartis κάνοντας λόγο για μίζες που φθάνουν τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα.
Ποια πρόσωπα; Υποτίθεται ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, «σκόνταψαν» πάνω στα ονόματα των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Άδ. Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λυκουρέζου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη.
Τονίζουμε το “υποτίθεται” αφού μέχρι αποδείξεως της ενοχής, δεν υπάρχουν ένοχοι.
Όλα ξεκίνησαν μετά την εμφάνιση τριών νέων μαρτύρων, οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς στις Αρχές και κατήγγειλαν ότι πέντε πρώην υπουργοί ήταν αποδέκτες βαλιτσών με μαύρο χρήμα από τη φαρμακοβιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για δύο στελέχη της Novartis και έναν υψηλά ιστάμενο κρατικό αξιωματούχο στον χώρο της υγείας.
Oι εν λόγω μάρτυρες ελέγχονταν και οι ίδιοι για την υπόθεση Novartis και ως εκ τούτου ίσως θέλησαν να ανοίξουν τώρα το στόμα τους προκειμένου να ελαφρύνουν τη θέση τους.
Τον Νοέμβριο του 2017 και ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη, κλιμάκιο εισαγγελέων με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη μεταβαίνει στις ΗΠΑ προς αναζήτηση στοιχείων για το σύστημα παράνομων πληρωμών κρατικών λειτουργών που καταγγέλλεται πως χρησιμοποιούσε η εταιρεία για την προώθηση προϊόντων της και την επικράτησή της στην αγορά.
Το κλιμάκιο των εισαγγελικών λειτουργών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, αναζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στο «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες.
Με την έρευνα από τις ελληνικές Αρχές να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της κυρίας Τουλουπάκη. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τις μίζες που υποτίθεεται ότι έφτασαν στα πολιτικά πρόσωπα, η εισαγγελική αρχή θεωρεί αξιόπιστες καθώς βρισκόταν όπως λέγεται πολύ κοντά στα επίδικα γεγονότα.
Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.
Η ζημία που εκτιμάται οτι προκλήθηκε στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δις ευρώ. Συνολικά, από την αγορά φαρμάκων φέρεται να αγγίζει το ιλλιγγιώδες ποσό των 23 δισ από το 2000 έως 2015.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες. Περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.