Η χρήση ενός σιροπιού-placebo για τον βήχα, όπως το νέκταρ από αγαύη (agave nectar) ή λίγο χρωματισμένο νερό, είναι ικανή να μειώσει τα συμπτώματα του βήχα στα μικρά παιδιά -ιδίως κατά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου- σύμφωνα με νέα έρευνα από το κρατικό κολέγιο Penn στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ian Paul, υποστηρίζει ότι πολλοί παιδίατροι συνιστούν την μη χορήγηση κάποιου φαρμάκου για τον βήχα και το απλό κρυολόγημα στα παιδιά, παρά μόνο την προσεκτική ενυδάτωση του οργανισμού τους και ίσως τη λήψη ήπιων φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. Αυτό συμβαίνει από πλευράς των γιατρών, για να αποφευχθεί η αχρείαστη χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά.
Είναι, ωστόσο, δυνατό, η λήψη ενός γλυκού σιροπιού-placebo να είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση του βήχα στα μικρά παιδιά από το να μην τους δοθεί κανένα απολύτως φάρμακο.
Για τις ανάγκες της έρευνας η επιστημονική ομάδα του δρ Paul συνέκρινε τρεις διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης του βήχα σε 120 παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω. Όλα τα παιδιά είχαν βήχα κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες για λιγότερο από μία εβδομάδα χωρίς να συντρέχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
Τα 120 παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες των 40 ατόμων. Η 1η ομάδα δεν έλαβε καμία αγωγή για τον βήχα, η 2η ομάδα έλαβε την αγωγή με σιρόπι-placebo και η 3η ομάδα έλαβε ως αγωγή παστεριωμένο νέκταρ από αγαύη.
Το νέκταρ από αγαύη, ένα φυσικό γλυκαντικό, επιλέχθηκε γιατί στο παρελθόν έρευνα έχει δείξει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα συμπτώματα του βήχα στα παιδιά. Όμως, το μέλι δεν είναι ασφαλές για χρήση σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, λόγω του κινδύνου αλλαντίασης, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το εικονικό φάρμακο (placebo) ήταν νερό με άρωμα σταφύλι και καραμελόχρωμα.
Οι γονείς ανέφεραν τα συμπτώματα των παιδιών το προηγούμενο βράδυ, κατά τη διάρκεια της νύχτας και το επόμενο πρωί, μετά τη θεραπεία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έλαβαν το νέκταρ αγαύης και το σιρόπι-placebo είχαν μειωμένη συχνότητα και ένταση στον βήχα τους σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έλαβαν καμία αγωγή. Το νέκταρ από αγαύη δεν έδειξε κανένα πρόσθετο όφελος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.