ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι
- 42 γρ. σκόνη κακάο
- 2 κ. σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ. σ. κανέλα σκόνη
- 1 κ. γ. τζίντζερ σκόνη
- ¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
- 2 αυγά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 240 ml φυτικό λάδι
- 600 ml γάλα
- 120 γρ. σταφίδες
- 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, τεμαχισμένα
- 80 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Για το γλάσο:
- 115 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- ½ κ. γ. αλάτι
- 120 ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το κακάο, την κανέλα, το αλάτι ανακατεύοντας τα καλά.
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάω τα αυγά και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα κίτρινο παστέλ χρώμα. Τότε προσθέτω και το φυτικό έλαιο.
- Συνεχίζω ρίχνοντας εναλλάξ τα άλευρα με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα άλευρα.
- Συμπληρώνω με την τεμαχισμένη κουβερτούρα, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα αφού πρώτα τα δύο τελευταία τα έχω αναμίξει με 1 κ. γ. αλεύρι.
- Ανακατεύω για τελευταία φορά απαλά με τη μαρίζ και ρίχνω το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 25 εκ.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
- Αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα που βρίσκεται σε ταψί με λαδόκολλα από κάτω.
- Ετοιμάζω το σοκολατένιο γλάσο βάζοντας σε ένα μπολ την κουβερτούρα με το αλάτι και προσθέτοντας την καυτή κρέμα γάλακτος. Αφήνω 1 λεπτό, να ζεσταθεί η σοκολάτα και έπειτα ανακατεύω απαλά να ομογενοποιηθεί η γκανάζ.
- Την αφήνω να κρυώσει κι αυτή λίγο, να γίνει πιο πηχτή. Τότε περιλούζω με αυτή το κέικ.
- Όταν κρυώσουν όλα γαρνίρω με λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
paxxi.gr