«Δεν έχουμε πάρει οδηγίες να είμαστε πιο ευέλικτοι», τονίζουν με σημασία στελέχη της Τρόικα, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων τους εν όψει της επιστροφής τους στην Αθήνα, η οποία ακόμα είναι στον… «αέρα», καθώς όπως υποστηρίζει τουλάχιστον η πλευρά των δανειστών, η ελληνική πλευρά δεν έχει ενημερώσει για το εάν και πώς έχουν καλυφθεί οι εκκρεμότητες της πρώτης φάσης. Η κυβέρνηση δείχνει να περιμένει την αλλαγή φρουράς στην Κομισιόν- από την 1η Νοεμβρίου- η οποία σύμφωνα με την Αθήνα θα σηματοδοτήσει την αλλαγή πλεύσης της Τρόικα, κυρίως στα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση ήτοι στο Εργασιακό, στο Ασφαλιστικό, στο Μισθολόγιο του Δημοσίου.
Στην πραγματικότητα μιλώντας με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα σημεία τριβής με την Τρόικα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η ρύθμιση οφειλών έχει ψηφιστεί, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν καθημερινή ενημέρωση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, επισημαίνοντας ότι εξαρχής είχαν εκφράσει την αντίθεση τους για τη σκοπιμότητα μιας νέας ρύθμισης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ήδη η ΓΓΔΕ έχει δώσει εντολή να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες, ενώ περιμένει και το πόρισμα της Ειδικής Ομάδας για το πού και πώς πρέπει να “χτυπήσουν” οι ελεγκτικές υπηρεσίες έτσι ώστε να αυξήσουν κατακόρυφα τις εισπράξεις από το stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με… αστερίσκους θα παρουσιαστεί, επίσης, το σχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μπορεί οι κυβερνητικοί εταίροι να συμφώνησαν στο ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2016 και μόνο πιλοτικά να γίνουν παρεμβάσεις- και μάλιστα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015- η Τρόικα περιμένει το νομοσχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2015, καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα της τρέχουσας αξιολόγησης. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνεται, πάντως, με νόημα ότι θα ήταν… αυτοκτονία να βάλει κανείς “μαχαίρι” στην παρούσα φάση, στους μισθούς των εφοριακών και των τελωνειακών, υπενθυμίζοντας τι είχε συμβεί όταν έγινε οι τελευταίες περικοπές με το Ενιαίο Μισθολόγιο.