Γλαύκωμα και εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας: Πρόκειται για παθήσεις που πρέπει να παρακολουθούνται συχνά καθώς γερνάμε.
«Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που συνδέεται με την ηλικία (AMD) δυσκολεύει την ικανότητά μας να διαβάζουμε, χωρίς όμως να προκαλεί τύφλωση», δηλώνει η καθηγήτρια Béatrice Cochener, πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.
Η AMD προσβάλει την κηλίδα, μια κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την όραση και την διάκριση των χρωμάτων. Επηρεάζει την κοντινή όραση: εμφανίζονται γραμμές και σκιές, ένας τρόπος για να το καταλάβουμε είναι να κλείσουμε το ένα μάτι καθώς η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει και τα δύο μάτια με τον ίδιο ρυθμό. «Η όραση στο μαύρο και στο άσπρο δεν επηρεάζεται. Μερικοί ασθενείς είναι ικανοί να διακρίνουν ακόμα και την πιτυρίδα σε μαύρο σακάκι», συμπληρώνει.
Η AMD εμφανίζεται σε ξηρή μορφή, όταν η μη ανανέωση του επιθηλίου χρωστικής δημιουργεί ουλές στον αμφιβληστροειδή και σε υγρή μορφή, όταν πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή. Θεραπείες αντι-αγγειογένεσης, που εμποδίζουν την δημιουργία των αιμοφόρων αγγείων, εμφανίστηκαν πρόσφατα και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της υγρής μορφής AMD.
Δεν υπάρχει ακόμα καμία θεραπεία για την ξηρή μορφή, αλλά πολλές τεχνικές αποκατάστασης χρησιμοποιούνται για να μάθουν οι ασθενείς να χρησιμοποιούν την περιφερειακή τους όραση για να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντα της καθημερινής ζωής και ακόμη και να διαβάζουν μέσω εργαλείων όπως τα tablet.
Διαβάστε ακόμη:
Οι τροφές που χαρίζουν καλύτερη όραση
Οι χειρότερες παθήσεις των ματιών και πώς να τις προλάβετε
Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτιώνει την όραση των τυφλών