Μοιάζει σαν την αρχή μιας δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όταν ο άνθρωπος πειραματίζεται με τις έξυπνες μηχανές δηλαδή κι εκείνες τον ανατρέπουν τελικά από τον θρόνο της Γης.
Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει εξάλλου με έναν πανίσχυρο στρατό ανθρωποειδών που δεν ματώνουν και δεν κουράζονται;
Στις μέρες μας λοιπόν, με τη στρατιωτική αυτόνομη τεχνολογία να γίνεται ολοένα και περισσότερο πραγματικότητα (όπως τα drones π.χ.), αυτά τα ζοφερά σενάρια δείχνουν τα απειλητικά δόντια τους πιο τρομακτικά από ποτέ.
Αυτό συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα σε πάνελ των Ηνωμένων Εθνών και εκεί εκμυστηρεύτηκε ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Toby Walsh, τους φόβους που τον στοιχειώνουν…
Several co-founders of the Campaign to Stop Killer Robots will brief #CCWUN delegates in Room XXIV at 13:00 today on the way forward to a ban on fully autonomous weapons. https://t.co/kTQZFHEmTX
There will be sandwiches! @hrw pic.twitter.com/Rqifx4N2gu— Campaign to Stop Killer Robots (@BanKillerRobots) 22 Νοεμβρίου 2017
«Η κούρσα των εξοπλισμών έχει συμβεί και συμβαίνει και σήμερα», είπε ο ακαδημαϊκός, «αυτά είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Πιστεύω ακράδαντα πως θα τα απαγορεύσουμε αυτά τα όπλα … Η μόνη μου ανησυχία είναι αν έχουν οι χώρες το θάρρος της γνώμης να το κάνουν τώρα ή αν θα περιμένουμε να πεθάνουν πρώτα άνθρωποι». Ο αυστραλός καθηγητής μοιάζει πάντως από τις πιο λογικές φωνές της επιτροπής για τα συμβατικά όπλα του ΟΗΕ.
Ο Amandeep Gill, πρόεδρος της Σύμβασης για τα Συμβατικά Όπλα (UNTC), προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους της ανθρωπότητας: «Κυρίες και κύριοι, έχω νέα για σας: τα ρομπότ δεν θα καταλάβουν τον κόσμο. Οι άνθρωποι παραμένουν επικεφαλής». Η επιτροπή δεν θα ξανασυνεδριάσει πριν από το 2018, καθώς ο μόνος που φαίνεται να παίρνει σοβαρά το έργο της είναι ο Toby Walsh. Ο οποίος είναι μέλος της πρωτοβουλίας «Campaign to Stop Killer Robots», που παλεύει για την απαγόρευση των αυτόνομων όπλων, των δολοφονικών μηχανών, όπως τις λένε χαρακτηριστικά…
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τις προοπτικές να ευεργετήσει την ανθρωπότητα σε τρομακτικό βαθμό, ακόμα και στην άμυνα», μας λέει ο καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Berkeley, Stuart Russell, «το να επιτρέψεις όμως στις μηχανές να επιλέγουν να σκοτώνουν ανθρώπους, αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ασφάλεια και την ελευθερία μας. Χιλιάδες συνάδελφοί μου ερευνητές συμφωνούν. Έχουμε μια ευκαιρία να αποτρέψουμε αυτό το μέλλον, το παράθυρο για να δράσουμε κλείνει όμως γρήγορα»…