Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα.
Η AMIS, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη επέμβαση, είναι η πιο ατραυματική από τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες προσπελάσεις και μπορεί να εφαρμοστεί σε υποκεφαλικά κατάγματα του μηριαίου, στην ολική αρθροπλαστική ισχίου ή στην αναθεώρηση αυτής και γενικότερα, σε περιπτώσεις σοβαρής αρθροπάθειας.
Με σχεδόν 70 χρόνια ιστορίας, η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια πολύ συνηθισμένη κι ασφαλής επέμβαση για τη θεραπεία της σοβαρής αρθροπάθειας!
Τι εννοούμε όταν λέμε «πρόθεση ισχίου»;
Πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) κι ένα κυπέλλιο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας). Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευασμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα.
Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κυπέλλιο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπελλίου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα!
Γιατί να προτιμήσετε αυτή τη μέθοδο;
1. Γιατί μειώνει γρήγορα και δραστικά τον πόνο του ισχίου, ο οποίος συνήθως εξαφανίζεται εντελώς.
2. Γιατί βοηθάει τον ασθενή αποτελεσματικά στην ανάκτηση της κινητικότητάς του. Το ισχίο λειτουργεί τώρα με μικρότερη προσπάθεια και φθάνει σχεδόν στο επίπεδο της αρχικής κινητικότητάς του!
3. Γιατί βελτιώνει τελικά την ποιότητα ζωής, κάνοντας ξανά τις καθημερινές δραστηριότητες εύκολες. Ο ασθενής ξαναβρίσκει τη χαμένη κοινωνική ζωή του, αφού πλέον έχει περιορισμένο- ή και μηδενικό- πόνο και αυξημένη κινητικότητα.
4. Γιατί απαιτεί μικρότερη, από άλλες μεθόδους, παραμονή στο νοσοκομείο.
5. Γιατί είναι σχετικά ατραυματική ως προς τα ανατομικά στοιχεία της περιοχής.
6. Έχει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο.
7. Έχουμε πολύ μικρό κίνδυνο μετεγχειρητικού εξαρθρήματος.
8. Οι ασθενείς επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητες και την οδήγηση.
Επιπλέον πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS
– Χρησιμοποιούμε ακριβώς τα ίδια υλικά που για χρόνια έχουν δοκιμαστεί στην ολική αρθροπλαστική ισχίου.
– Γίνεται με τομή από 6 ως 8 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15 τουλάχιστον cm της κλασικής τομής.
– Διατηρούμε τον αρθρικό θύλακο, γεγονός που προσδίδει μετεγχειρητική σταθερότητα στην άρθρωσης.
– Ο μυϊκός τόνος δεν επηρεάζεται μετεγχειρητικά και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί σχεδόν άμεσα με μερική ή και πλήρη φόρτιση.
– Έχουμε πολύ λιγότερη περιεγχειρητική αιμορραγία (σχεδόν μηδενικές μεταγγίσεις).
Πώς ορίζεται η AMIS;
Με τον όρο AMIS αναφερόμαστε στη χειρουργική τεχνική προσπέλασης του ισχίου.
Η βασική αρχή της τεχνικής αυτής είναι η προσέγγιση του ισχίου από το ανατομικό μεσοδιάστημα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μυς, το ραπτικό και τον τείνοντα την πλατεία περιτονία.
Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Εκτός από το δέρμα, ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς χωρίς να τους τραυματίζουμε. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ακριβώς απέναντι από την κοτύλη με αποτέλεσμα την άριστη ορατότητα της περιοχής.
Είναι όντως η καλύτερη επιλογή μεθόδου;
Τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία έγιναν συγκριτικές μελέτες σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου, είτε με την κλασική οπισθοπλάγια προσπέλαση είτε με την AMIS.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία ισχίου ένα χρόνο μετά την επέμβαση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι ασθενείς της υποομάδας της οπισθοπλάγιας προσπέλασης είχαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου, ενός από τους βασικότερους μυς του ισχίου.
Αντίθετα, οι ασθενείς με την πρόσθια προσπέλαση παρουσίαζαν ανατομία παραπλήσια με τη φυσιολογική.
Εξυπακούεται φυσικά ότι οι βλάβες αυτές θα είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερες σε μία ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση του χειρουργείου.
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Υψηλά εξαρθρήματα ισχίου και βαρεία δυσπλασία της περιοχής, μπορεί να έχουν διαφοροποιημένη ανατομία και να χρειάζονται εκτεταμένες κινητοποιήσεις μυών. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια πιο ευρεία προσπέλαση μπορεί να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Γεώργιο Δημάκη, ορθοπαιδικός χειρουργός, εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων, Τηλ. : 6945 797 797 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.advancedorthopedics.gr.